Rím: Turíce s Františkom

Turice miniFrantišek pred takmer 150 tisícovým davom zhromaždeným na svätopeterskom námestí hovoril o svojej každodennej modlitbe pred sviatostným Pánom...
Počas niekoľko desaťročí môjho života som sviatok Zoslania Ducha Svätého prežíval rôznymi spôsobmi, ale vždy to bol pre mňa mimoriadny čas. Aj tohtoročné Turíce, slávené po prvý raz s biskupom Ríma, pápežom Františkom, sú pre mňa mocným zážitkom na novej životnej etape.

Počas vigilijného bdenia pred samotným sviatkom v sobotu 18. mája 2013 som mohol zblízka počuť z úst pápeža Františka, aká bola pre neho dôležitá viera jeho starej mamy, ako sa zmenilo jeho životné smerovanie po stretnutí s neznámym kňazom, ktorého spontánne poprosil o svätú spoveď. František pred takmer 150 tisícovým davom zhromaždeným na svätopeterskom námestí hovoril o svojej každodennej modlitbe pred sviatostným Pánom, pred ktorým sem-tam zadrieme po celodennej námahe, o svojej láske k ružencovej modlitbe.

V organizovanom dialógu odpovedajúc na otázku v čom spočíva ozajstná evanjelizácia pripomenul mne osobne a verím, že i mnohým ďalším, že jej základom je Ježiš, modlitba a svedectvo. Zdôraznil aj dve čnosti, ktoré by mali byť našimi spoločníčkami pri ohlasovaní: odvaha a trpezlivosť.

Tú odvahu som aj ja mohol vidieť v praxi vďaka svedectvu pakistanského lekára, ktorý je bratom Shahbaza Bhatti, pakistanského katolíckeho politika zabitého za vieru vo veku 43 rokov. František ho odmenil za túto odvahu dlhým otcovským objatím a nás sa opýtal či v modlitbách pamätáme na bratov a sestry prenasledovaných za vieru.

Samotná turíčna nedeľa sa pre mňa začala dosť skoro, nakoľko som chcel byť bližšie pápežského oltára. Dlhé čakanie na sv. omšu a únava po včerajšej vigílii ma sprevádzali celým liturgickým slávením. Napriek tomu som cítil, že tento čas a toto námestie sú moje nové Turíce. Na záver ešte jedno svedectvo: Čo František hovorí, to aj žije. V sobotu večer volal, že Cirkev, ktorá nevychádza von, zomiera. Preto pre jeho papamobil nestačilo Námestie sv. Petra. Prikázal, aby ho previezli i ulicou Via Conciliazione, aby mal možnosť stretnúť sa s každým kto za nim prišiel.

Text a foto: br. Lucián