1. novembra: Sviatok Všetkých svätých

tutti-i-santiDnes prežíva Cirkev krásny sviatok: slávime vernosť Boha voči človeku a vernosť ľudí voči Bohu. Jedna vernosť závisí od tej druhej a z tejto vzájomnej závislosti pramení svätosť.
tutti-i-santi-smallDnes prežíva Cirkev krásny sviatok: slávime vernosť Boha voči človeku a vernosť ľudí voči Bohu. Jedna vernosť závisí od tej druhej a z tejto vzájomnej závislosti pramení svätosť. Boh je jej autorom a svätci, hrdinsky verní ľudia, sú tí, čo prijali milosť a premenili ju na dobré skutky a na konkrétne svedectvo vernosti jedinému Bohu.


Sú Božími hrdinami, vyvolenými spomedzi ľudí každej rasy a národa. Je to zástup, ktorý nikto nedokáže spočítať. Ich mená nie sú zapísané do našich kalendárov, ale do tej knihy života, ktorú videl sv. Ján vo svojom Zjavení. Takto sa stali našim vzormi a orodovníkmi pred Božím trónom, kde spievajú na Jeho chválu nekončiaci sa hymnus vďaky.

Je dobré pre nás dúfať a veriť, že v tomto zástupe sú aj naši drahí, a mnohé osoby, ktoré sme poznali a ktoré nás predišli do Kráľovstva. Táto myšlienka je pre nás veľkým povzbudením, pretože posilňuje našu nádej, že aj my budeme započítaní do zástupu svätých a blažených a teda, že jedného dňa tento deň bude aj našim sviatkom.

V to dúfame nie na základe našich zásluh, ale len kvôli milosti, ktorou nás obdaroval Ježiš Kristus. Dnes máme príležitosť pochopiť kam nás vedie vernosť Bohu a v čom spočíva žiť blaženstvá, ktoré vyslovil Ježiš ako istý prameň autentickej radosti.

Svätí nám pripomínajú aj pominuteľnosť času a jedinečný význam večnosti. Ďakujme Bohu a prosme všetkých týchto našich nebeských priateľov.

br. Tomáš
.
.