Vatikán: František u Jána Pavla II.

Frantisek miniVo štvrtok 31. októbra 2013 pápež František predsedal sv. omši v kaplnke sv. Šebastiána v svätopeterskej bazilike. V oltári tejto kaplnky sú uložené telesné pozostatky bl. Jána Pavla II.
Vo štvrtok 31. októbra 2013 pápež František predsedal sv. omši v kaplnke sv. Šebastiána v svätopeterskej bazilike. V oltári tejto kaplnky sú uložené telesné pozostatky bl. Jána Pavla II. Spolu so Svätým Otcom sv. omšu koncelebrovalo približne 120 poľských kňazov.

Pápež František vo svojej homílii, na príklade apoštola Pavla a Jeruzalema, poukázal na to, v čom spočíva ozajstná láska. Paralela lásky apoštola Pavla a obyvateľov Jeruzalema je v tom , ako zdôraznil Svätý Otec, že Pavla nič nemohlo „odlúčiť od Kristovej lásky“ a Jeruzalem neporozumel tejto láske. Na záver pápež František položil otázku: „Podobám sa viac na Pavla, alebo na Jeruzalem? Je moja láska k Bohu taká silná, ako tá Pavlova, alebo je moje srdce chladné ako srdce Jeruzalema?“

Od roku 2005 sa pri hrobe Jána Pavla II. každý štvrtok ráno o 7.00 hod. stretávajú Poliaci bývajúci vo Večnom Meste a spoločne slávia sv. omšu. Iniciátorom a dušou týchto ranných sv. omší je bývalý pápežský ceremoniár a dnes almužník Mons. Konrad Krajewski.

Pápež František ešte v septembri prisľúbil svoju účasť na štvrtkovej sv. omši, ale do poslednej chvíle sa nevedelo, ktorý štvrtok to bude. Kňazi prichádzajúci na včerajšiu sv. omšu, na chodbe pri sakristii, stretávali pápeža, ktorý na nich čakal v tichosti oblečený do omšového rúcha. Po omši každý z prítomných kňazov mohol osobne pozdraviť Svätého Otca. Po tom, ako som povedal pápežovi, že spovedám v bazilike počul som z jeho úst povzbudenie, „Len ťa prosím, buď milosrdný“.

Text a foto: br. Lucián