Vatikán: Vianoce s Františkom

Vatikan miniTieto Vianoce sú určite poznačené blízkosťou pápeža Františka. To čo som doteraz mohol sledovať pomocou televíznej obrazovky sa stalo skutočnosťou, do ktorej som sa mohol naživo zapojiť. Tohtoročné Vianoce boli vo všetkom odlišné od tých, ktoré som slávil doposiaľ. Miesto, strava, koledy, jazyk, podnebie..., to všetko vzbudzovalo nostalgiu za tým čo bolo doteraz. Predsalen, Pán aj keď z niečo zoberie, tak na druhom pridá. Tieto Vianoce sú určite poznačené blízkosťou pápeža Františka. To čo som doteraz mohol sledovať pomocou televíznej obrazovky sa stalo skutočnosťou, do ktorej som sa mohol naživo zapojiť.

„Polnočná“ sv. omša sa tento rok začala sláviť o 21.30 hod. Svätopeterská bazilika vyplnená do posledného miesta - mnohí ľudia čakali na vstup už od skorého poobedia, - dýchala vianočnou atmosférou. Pápež, viditeľne unavený, spolu s kúrialnými kardinálmi, biskupmi a tiež niekoľkými desiatkami kňazov, celebroval v latinskom jazyku vianočnú liturgiu. Počas spevu „Sláva Bohu na výsostiach“ Svätý Otec uložil sošku Dieťaťa Ježiš do jasieľ postavených pred konfesiou sv. Petra. V homílii pápež František okrem iného povedal: „Nebojte sa! Náš Otec je trpezlivý, miluje nás, dáva nám Ježiša aby nás viedol cestou do zasľúbenej zeme“.

Samotný vianočný deň sa niesol v duchu „Urbi et orbi“, pápežského požehnania „Mestu a svetu“. Skôr ako sa Svätý Otec ukázal na hlavnom balkóne baziliky sv. Petra, na námestí sa konala vojenská paráda vatikánskych a talianských ozbrojených síl. Vianočné posolstvo František začal slovami Lukášovho evanjelia “Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle”. Následne pripomenul celému svetu, že: „je to spev, ktorý spája nebo so zemou. Na nebo sa obracia s chválou a slávou, zemi ľudí vyjadruje prianie pokoja“. K tomuto spevu Svätý Otec pozval všetkých ľudí dobrej vôle: „Pozývam všetkých, aby sme sa spojili v tomto speve: je to spev každého muža a ženy, ktorí bdejú počas noci, ktorí dúfajú v lepší svet, ktorí sa venujú iným a plnia tak v pokore svoje povinnosti.“

S vianočným pozdravom z Vatikánu P. Lucián

Text a foto: br. Lucián