Vatikán: 2013/2014

Vatikan miniPočas homílie, Svätý Otec poukazujúc na krásu a výnimočnosť Večného mesta, povedal, že v novom roku bude ono ešte oveľa krajšie, ak bude bohatšie na ľudskosť, pohostinnosť a priateľstvo. Liturgické slávenia z príležitostí končiaceho sa roku 2013 a začínajúceho sa roku 2014 som sledoval z perspektívy spovednice, nedá sa vždy koncelebrovať s pápežom nakoľko mojim určením je sedieť aj v konfesionále.

Za rok 2013 sa pápež František spolu s veriacimi zhromaždenými v Bazilike sv. Petra poďakoval Bohu slávením prvých vešpier zo Slávnosti Panny Márie Bohorodičky. Počas homílie, priamo adresovanej Rimanom, Svätý Otec poukazujúc na krásu a výnimočnosť Večného mesta, povedal, že v novom roku bude ono ešte oveľa krajšie, ak bude bohatšie na ľudskosť, pohostinnosť a priateľstvo. Nepriamo tieto slová hovoril určite aj na adresu Berlínčanov, Pražanov, Bratislavčanov...

Po modlitbe vešpier pred vystavenou Sviatosťou Oltárnou veriaci zaspievali slávnostné „Te Deum“ a potom nasledovalo pápežské požehnanie sviatostným Spasiteľom. František sa rozlúčil s veriacimi z papamobilu, ktorým prešiel po svätopeterskom námestí, zahalenom do vianočnej atmosféry.

Liturgické slávenie Nového roku v Bazilike sv. Petra sa začalo sv. omšou o 10.00 hod. Aj keď mnohí veriaci ešte oddychovali po silvestrovských radovánkach, predsa nebol chrám úplne prázdny. Svätý Otec poukazujúc na Theotokos – Bohorodičku okrem iného povedal, že príklad jej pokory a otvorenosti pre Božiu vôľu nám pomáha k premene našej viery na radostné a bezvýhradné ohlasovanie evanjelia.

Z Vatikánu so želaním, aby v novom roku nikomu z nás nechýbalo síl do radostného ohlasovania evanjelia, páter Lucián.

Text a foto: br. Lucián