Brusel žiadal odstrániť svätožiaru z pamätnej mince

Rozhodnutie odstrániť svätožiaru a kríže z pamätnej mince "Príchod misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu - 1150. výročie" bolo reakciou na pripomienky z Bruselu.

mincaRozhodnutie odstrániť svätožiaru a kríže z pamätnej mince "Príchod misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu - 1150. výročie" bolo reakciou na pripomienky z Bruselu.

V rámci pripomienkového konania požiadala totiž Európska komisia a niektoré členské štáty o odstránenie náboženských symbolov z návrhu mince.

"Tieto požiadavky boli zdôvodnené potrebou rešpektovania princípu náboženskej neutrality vyplývajúceho z článku 22 Charty základných práv Európskej únie," povedala pre TASR Jana Kováčová z Národnej banky Slovenska (NBS).

Banková rada následne vznesené pripomienky podľa nej akceptovala vychádzajúc aj z predchádzajúcich skúsenosti.

V minulosti totiž takéto pripomienky akceptoval napríklad aj Vatikán a s podobnými výhradami sa už stretlo aj Slovensko.

Navyše by podľa nej neakceptovanie tejto pripomienky ohrozilo základný cieľ, a to pripomenutie si príchodu vierozvestcov prostredníctvom mince, ktorá by sa mala šíriť v rámci celej Európy.

"NBS je presvedčená, že konečný návrh dvojeurovej pamätnej mince s námetom príchodu misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu je dôstojným spojením dvoch symbolov symbolu štátnosti a symbolu kresťanstva. Slovenský dvojkríž vyrastajúci z trojvršia je súčasne biskupskou berlou v ruke Metoda," dodala Kováčová.

Rozhodnutie odstrániť náboženské symboly z pamätnej mince vyvolali v posledných dňoch ostrú reakciu viacerých zainteresovaných strán.

Odsúdila ho Konferencia biskupov Slovenska, europoslankyňa Anna Záborská a naposledy aj prvý podpredseda mimoparlamentnej SNS Rafael Rafaj.

zdroj: sme.sk