Na Turíce členovia 150 cirkevných hnutí v Ríme

Od skorých ranných hodín prúdili v sobotu do Svätopeterskej baziliky stovky pútnikov, členov nových cirkevných hnutí, ktorí prišli sláviť so Svätým Otcom svätodušnú vigíliu.
Od skorých ranných hodín prúdili v sobotu do Svätopeterskej baziliky stovky pútnikov, členov nových cirkevných hnutí, ktorí prišli sláviť so Svätým Otcom svätodušnú vigíliu. "Verím, posilni moju vieru" je názov dvojdňového stretnutia, organizovaného Pápežskou radou na podporu novej evanjelizácie. "Pri oslavách päťdesiateho výročia začiatku Druhého vatikánskeho všeobecného snemu a v Roku viery nemohlo chýbať stretnutie s cirkevnými hnutiami, ktoré sú zjavným plodom tohto koncilu. Zvolili sme pre jeho konanie slávnosť Zoslania Ducha Svätého. Je tak zrejmé, že nové komunity a laické združenia sú znamením prítomnosti Ducha Vzkrieseného Krista, ktorý vedie svoju Cirkev v diele evanjelizácie," povedal jej predseda Mons. Salvatore Fisichella. 

Pápežské magistérium posledných desaťročí venuje trvalú pozornosť novým cirkevným hnutiam - od Jána Pavla II., ktorý ich zhromaždil na svätodušnú vigíliu v roku 1998 a vyzval k jednotnému svedectvu. Podobné stretnutie sa opakovalo o osem rokov neskôr s Benediktom XVI. Tohtoročná slávnosť Božieho Ducha s Františkom prežije viac než 120-tisíc ľudí. Pochádzajú z celého sveta a patria k 150 laickým združeniam, uviedol arcibiskup Fisichella. 

O siedmej hodine viaceré skupiny začali púť k hrobu apoštola Petra, o tretej popoludní sa začal spoločný program na Svätopeterskom námestí. Vyplnila ho hudba - pri tejto príležitosti vznikol 150-členný spevácky zbor - a celkom sedem rôznych svedectiev. O šiestej večer prišiel na námestie František, nasledovala mariánska modlitba pri mariánskej ikone Salus Populi Romani a bohoslužba slova. Ďalšie momenty za prítomnosti Svätého Otca patrili dvom významným svedectvám. 

Prvé predniesol írsky spisovateľ, dramatik a publicista Joh Waters. "Stojí za to pripomenúť jeho knihy Lapsed Agnostic (2008) a Beyond Consolation (2010), kde hovorí o viere, nájdenej po rokoch temnoty. Druhé predniesol pakistanský chirurg Paul Bhattí. Vyštudoval v Padove a pracoval najskôr ako lekár v Pakistane, neskôr až do roku 2011 v Taliansku, kedy, ako vieme, bol zavraždený jeho brat Shanbaz, vtedajší minister pre menšiny. V tom istom roku bol Paul Bhattí vymenovaný za zvláštneho poradcu pakistanského premiéra pre záležitosti náboženských menšín. Po týchto dvoch svedectvách František odpovedal na niekoľko otázok, ktoré mu položili zástupcovia prítomných združení, hovorí Fisichella. 

Program vyvrcholí dnes účasťou na slávnostnej liturgiu zo Slávnosti Zoslania Ducha Svätého s Františkom vo Vatikáne.