Vatikán: „Osušiť slzy“

Watykan mini

Vo štvrtok 5. mája viedol pápež František v rámci mimoriadneho Jubilejného roka milosrdenstva v Bazilike sv. Petra modlitbový večer s názvom „Osušiť slzy“.

Toto podujatie bolo venované všetkým, ktorí prežívajú telesné alebo duchové bolesti.

Súčasťou pobožnosti boli tri svedectvá. Prvé rozpovedala rodina zasiahnutá samovraždou dieťaťa. Ďalším svedectvom bol príbeh muža z Pakistanu a jeho rodiny, utečencov z politických a náboženských dôvodov. Ako posledné zaznelo svedectvo muža, ktorý stratil zmysel života a znovu ho objavil vďaka pomoci jeho rodiny.

Na záver modlitbovej vigílie odovzdal pápež prítomným pamätný predmet, nazývaný "Agnus Dei". Ide o oválny medailón z bieleho vosku s vyobrazením Veľkonočného baránka na jednej strane a s emblémom Jubilea milosrdenstva na druhej strane.

Pri tejto príležitosti bol vystavený aj relikviár so slzami Plačúcej Panny Márie zo Syrakúz. Spája sa so zázračným úkazom sĺz na podobizni Panny Márie. V sicílskej rodine Angela a Antónie Jannusových, ktorí boli ľahostajnými katolíkmi, sa stalo, že dňa 29. augusta roku 1953 ich obraz Nepoškvrneného Srdca Panny Márie začal roniť slzy. Pani Antóniu, ktorá ako prvá uvidela Madonu plakať zachvátil veľký strach. Vyskočila z postele a utekala do vedľajšej miestnosti privolať švagrinú. Švagriná sa pokúsila Panne Márii osušiť oči, ale nepodarilo sa jej to. Čím viac sa o to snažila, tým viac sĺz pribúdalo. Stekali po stene až na posteľ a premáčali vankúš i prestieradlo. Miestny biskup okamžite ustanovil vyšetrovaciu komisiu. Chemická analýza ukázala, že skutočne ide o pravé ľudské slzy, pochádzajúce zo živého oka.

Text a foto: lmb