Výročie smrti pátra Antona Grabia

grabia miniDňa 14. júla si pripomíname umučenie pátra Antona Grabia.

Páter Anton Grabia bol minorita pochádzajúci z Poľska. V uhorskej minoritskej provincii pôsobil v druhej polovici 17. storočia ako apoštolský misionár. O jeho živote a smrti máme málo spoľahlivých archívnych správ. Väčšina dokumentov tvrdí, že umrel v roku 1690 vo veku 45 rokov. Je však isté, že umrel o niekoľko rokov skôr, ešte počas tekeliovského povstania, pravdepodobne v roku 1681. Svedčí o tom správa o jeho zabití, ktorá sa nachádza v rímskom generálnom archíve rádu minoritov.

Páter Anton bol horlivým kazateľom. Pôsobil v Prešove a na viacerých iných miestach východného Slovenska. Množstvo ľudí vraj priviedol do katolíckej cirkvi. Jeho pôsobenie sa počas revolúcie stretlo s veľkým odporom protestantov, ktorí ho raz v Kežmarku kruto zbili. Anton potom odišiel pôsobiť ako farský administrátor do obce Soľ (okres Vranov nad Topľou). Práve tam bol aj umučený mimoriadne krutým spôsobom: keď v noci spal, prenasledovatelia vnikli do fary, spiaceho kňaza zabili a porezali na malé kúsky, ktoré rozhádzali po celom okolí. Keď sa o zločine dozvedeli veriaci katolíci, pozbierali telesné ostatky svojho pastiera a preniesli ich do Prešova. Tam ich bratia pochovali v krypte minoritského kostola (dnešná Katedrála sv. Jána Krstiteľa).

V druhej polovici 18. storočia bola pre pápeža Klementa XIII. vytvorená zbierka 88 rytín Božích sluhov minoritského rádu. Páter Anton Grabia bol vtedy zaradený medzi nich, pretože položil život za vieru a umrel v povesti svätosti. Proces jeho blahorečenia a svätorečenia sa však pravdepodobne oficiálne nikdy nezačal.

info br. jozef