MI: Formačný materiál (november)

kolbePonúkame Rytierom Nepoškvrnenej formačný materiál na mesiac november.

Úmysel modlitby na mesiac november 

Aby sme v chvíľach temnoty a neistoty dokázali vzývať milosrdnú lásku Boha.

.

Biblický text:  Žalm 116

ALELUJA. Milujem Pána, lebo vypočul môj prosebný hlas,  lebo svoj sluch naklonil ku mne, kedykoľvek som ho vzýval.  Keď ma omotali povrazy smrti a zmocnili sa ma úzkosti podsvetia, keď som sa ocitol v súžení a trápení,  vzýval som meno Pánovo: „Pane, zachráň môj život!“  Milostivý a spravodlivý je Pán, náš Boh sa zľutúva.  Pán ochraňuje maličkých; pomohol mi, keď som bol v biede. Znova sa, duša moja, upokoj, lebo Pán ti dobre urobil,  lebo môj život zachránil od smrti, moje oči od sĺz a moje nohy pred pádom.  Pred tvárou Pána budem kráčať v krajine žijúcich.   Dôveroval som, aj keď som povedal: „Som veľmi pokorený.“   V rozrušení som vyriekol: „Všetci ľudia klamú.“  Čím sa odvďačím Pánovi za všetko, čo mi dal?   Vezmem kalich spásy a budem vzývať meno Pánovo.   Pánovi splním svoje sľuby pred všetkým jeho ľudom.   V Pánových očiach má veľkú cenu smrť jeho svätých.   Pane, som tvoj sluha, som tvoj sluha a syn tvojej služobnice. Ty si mi putá rozviazal:  obetu chvály ti prinesiem a budem vzývať meno Pánovo.   Splním svoje sľuby Pánovi pred všetkým jeho ľudom  v nádvoriach domu Pánovho, uprostred teba, Jeruzalem.

Pomocné texty

Časť listu sv. Maximialána bratovi Kornelovi Czuprykovi z misií v Japonsku

 Ťažkostí je tu veľmi veľa. Dokonca aj medzi kňazmi (napokon tak ako v Poľsku). Biskup Tokia mi dal toľko námietok na „Rytiera“, až som pochopil, aká ťažká bude práca v hlavnom meste. Časom až sám sebe protirečil - vidieť, že má na náš časopis pozbierané názory od iných. Ale  voči faktom o obrátení na katolícku vieru bol bezbranný. Obrátenia neprestávajú. Predchádzajúcu nedeľu k nám prišla jedna japonská žena s kňazom poďakovať za dar obrátenia na katolícku vieru. Predtým nám písala, že sa chce obrátiť.

Časť článku sv. Maximiliána s titulom „Na ruženec“

Do ubolených sŕdc steká balzam upokojenia, v duši zúfalých znova preniká lúč nádeje. Chudobní,  prepracovaní, preťažení bremenami starostí, problémov a denných krížov cítia čoraz jasnejšie a výraznejšie, že nie sú sirotami, pretože majú Mamku, ktorá pozná ich bolesť,  súcití, potešuje a pomáha. Cítia, že ešte trochu utrpenia a príde odmena, odmena večná, nekonečná, že stojí za to na tejto zemi trpieť, aby boli zotreté spáchané viny a dal sa dôkaz lásky k Bohu. V utrpení sa duša čistí ako zlato v ohni, odtrhuje sa od pominuteľných mámení, ktoré svet nazýva šťastím a vznáša sa vyššie do zdroja všetkého šťastia – k Bohu. Vidia, že v tomto zdroji môže duša odpočinúť a všetko ostatné je ničím...

Úryvok článku sv. Maximiliána s titulom „A Slovo sa Telom stalo“

Skús sa utiekať k Márii, ako malé dieťa k svojej milovanej Mamke. V ťažkostiach života, v temnote a slabosti ducha vzývaj ústami i srdcom jej sväté meno „Mária“ a presvedčíš sa, čo môže Mária a kto je jej Syn, Ježiš Kristus.

Úvaha

Sv. Maximilián prežíval často vo svojom živote obdobia skúšok. Tieto obdobia boli preňho časom veľkého očistenia. Takáto skúsenosť nie je na ceste mystického duchovného rastu ničím nezvyčajným. Maximilián prežíval zložité obdobia v čase liečenia jeho tuberkulózy v sanatóriu v Zakopanom (od 11. augusta 1920 do mája 1921 a potom ešte raz od 18. septembra 1926 do 13. mája 1927). Svätec musel prebývať mimo kláštornej komunity. Pre mladého kňaza to bol čas životnej skúšky. Veď zasvätil svoj život Nepoškvrnenej, daroval ho, aby hlásal evanjelium, Ježiša Krista a namiesto energického hlásania radostnej zvesti musel bezvládne sedieť v sanatóriu. Nakoniec sa mu podarilo prijať toto utrpenie v pokore ako obetu plnú lásky k Bohu. Vďaka tomu maximilián odhalil, aký nesmierny význam má pre neho skúsenosť fyzického utrpenia. Ono sa nestalo prekážkou k tomu, aby horlivo ohlasoval evanjelium. Naopak, bolo inšpiráciou k apoštolátu, ktorý neskôr plne rozvinul. Bol to apoštolát postavený na živote s krížom, na prijatí utrpenia a skúšok, na dôvernom zverení sa do Božej vôle, aby sa vo všetkom zjavila Božia sláva. Táto obeta predsa môže a má priniesť ovocie v podobe spásy duší.

Počas pobytu v Zakopanom sa Maximiliánovi skrze mnohé ťažkosti, v oddelení od rodiaceho sa hnutia Rytierstvo Nepoškvrnenej, v oddelení od rehoľnej komunity, vo veľmi bolestnej skúsenosti opustenia, zabudnutia a samoty podarilo prijať dar očistenia a dar milosti potrebnej pre neúnavné ohlasovanie Božieho kráľovstva a lásky k Nepoškvrnenej k nám, ľuďom.

Otec Kolbe mal zdravotné problémy po celý život, tak v Poľsku, ako aj v období, keď pôsobil na misiách v Japonsku. Pritom však s veľkou trpezlivosťou prijal všetko, vkladajúc sa do opatere Nepoškvrneného srdca. Bol to postoj dieťaťa, ktoré vložilo všetku svoju nádej v Pánovi. Maximilián úplne dôveroval Bohu i vtedy, keď sa po zrode a sľubnom rozvoji japonskej misie objavili ťažkosti s rozdielnosťou kultúr či spôsobom ekonomického fungovania v Japonsku. Všetky skúšky a utrpenia obetoval Bohu na úmysel misijného diela. Silná viera a dôvera povzbudzovala jeho zanietenie a prinášala ovocie v podobe mnohých Japoncov, ktorí prijímali kresťanskú vieru.

Keď čítame listy sv. Maximiliána, môžme si všimnúť ohromnú dôveru v Božiu prozreteľnosť a v starostlivosť Nebeskej Matky. Tá mu dodávala silu kráčať cestou odriekania a modlitby, vďaka ktorej v sebe vždy našiel pozoruhodne mnoho síl k apoštolskej práci. Pritom otec Kolbe stále zdôrazňoval svoju malosť. Nepovažoval sa za nič. Všetky ťažkosti, ktoré prichádzali, prijímal s veľkou pokorou. Toto jeho svedectvo potvrdzuje, že najhodnotnejší a najúspešnejší apoštolát pramení z lásky k tajomstvu kríža.

Reflexia

  1. Ktoré slová Žalmu 116 sa ma najhlbšie dotkli? Prečo?
  2. Dokážem dôverovať Bohu aj v čase najväčšej tiesne? Kedy mi je najťažie dôverovať Bohu?
  3. Dokážem prijať utrpenie a ťažkosti, ktoré ma v živote stretávajú?
  4. Čo hovorím Bohu, keď ma navštívia kríže?
  5. Čo mi dodáva v bolestiach a ťažkých situáciách silu? Ku komu vtedy smerujú moje prvé kroky? K Bohu, alebo k ľuďom? Čo by som chcel v tejto veci zmeniť?

Záverečná modlitba

Tajomstvo svätého ruženca: Ježiš, ktorý ťa, Panna, v nebi korunoval.