Košice: O minoritoch a reformácii

miniNa Teologickej fakulte v Košiciach sa hovorilo o minoritskom kláštore v Rade.

Už viac ako desať rokov sa začiatkom novembra schádzajú do východoslovenskej dedinky Rad rehoľníci a kňazi so svojimi veriacimi, aby si pripomenuli výročie mučeníckej smrti br. Štefana Iglódiho a iných minoritov zabitých v tejto obci počas náboženských nepokojov v 17. storočí. V období posledných rokov prebieha zároveň podrobný vedecký výskum všetkých okolností spojených s týmito udalosťami. Máme radosť, že v spolupráci s košickou Teologickou fakultou Katolíckej univerzity sme mohli v piatok 4. novembra predstaviť odbornej verejnosti niektoré výsledky týchto prác. Prvá vedecká konferencia o kláštore v Rade mala za cieľ voviesť verejnosť do problematiky obdobia reformácie a protireformácie v zemplínskom regióne. Úspechom tohto stretnutia je, že do odbornej diskusie sa zapojili aj historici z radov diecézneho kléru aj z radov protestantských teológov.

Páter Jozef Sukeník vystúpil na konferencii s úvodnou prednáškou, v ktorej predstavil historické okolnosti, v akých sa rád minoritov v Uhorsku nachádzal v čase, keď rezidencia v Rade vznikala. Po ňom vystúpil odborník na obdobie reformácie, Prof. Peter Kónya, ktorý vo svojej prednáške opísal, ako prebiehala reformácia na Zemplíne a aké boli jej charakteristiky. Historik Štefan Lenčiš sa zameral na katolícku protireformáciu a na úlohu, akú v tomto diele na území Zemplína zohrali jednotlivé rehoľné rády. Posledným prednášajúcim bol páter Angelo Paleri, bývalý generálny postulátor našej rehole. Ten vo svojej prednáške predstavil kánonické normy beatifikačných a kanonizačných procesov, ktoré by sa museli dodržať, ak by po umučení rehoľníkov z Radu požiadala ešte v 17. storočí rehoľa o ich povýšenie na oltár.

Páter Tomáš Lesňák na sympóziu predstavil odbornú publikáciu Archeológia času, venovanú histórii a etnológii dolného Zemplína. Kniha je výsledkom spolupráce rehole minoritov a Trnavskej univerzity.

Výročie umučenia brata Štefana, novica z kláštora v Rade, pripadá na 6. novembra. Preto sme po skončení konferencie odcestovali do Radu. Eucharistickej slávnosti v Rade predsedal v piatok páter Angelo Paleri. V sobotu bol hlavným celebrantom a kazateľom vikár krakovskej minoritskej provincie, páter Mariusz Koziol.