Bratislava

Stretnutie rehoľníkov s Františkom

 DSC1362Dnes dopoludnia sa v bratislavskom Dóme sv. Martina konalo stretnutie biskupov, kňazov, zasvätených osôb, bohoslovcov a katechétov s hlavou Cirkvi.

Aj minoriti dostali dve miesta na toto vzácne podujatie. Páter Róbert Gajderus a brat Peter Pikulík už o ôsmej hodine rannej sedeli v katedrále a intenzívne rozjímali o tom, akú otázku by im Svätý otec mohol položiť ako prvú, prípadne na čo by sa ho v dôvernom rozhovore opýtali. Chrám sa začal postupne zapĺňať a myšlienky bratov sa začali uberať pokornejším smerom. Hodinu pred plánovaným príchodom pápeža Františka sa začala modlitba posvätného ruženca. V polovici posledného desiatku obetovaného za katechétov však predmodlievajúca sa pani katechétka nečakane zamĺkla. Už prichádza! Radostné očakávanie zhustlo do hmatateľného skupenstva. Pred katedrálu prichádzajú čierne autá. Muž v bielom z jedného z nich vystupuje, zdraví čerstvovzdušný sektor a pokračuje po červenom koberci do kostola. Sestričky už opustili svoje miesta a zhromaždili sa pri zábranách. Všade sú ruky so svietiacimi displejmi, ale kde tu predsa len presvitá priestor, ktorým by sa mohla mihnúť očakávaná tvár. Bratia svedčia: Naozaj sme ho videli!

A dokonca sme ho aj počuli. Posolstvo Svätého otca malo šťavu. Inšpiroval nás, rozosmial nás a pôsobil ako človek z mäsa a kostí, ktorému veríte, čo hovorí. Tri slová: sloboda, tvorivosť a dialóg sú pre nás kompasom, ktorý nám František zanechal, keď sa pýtame, kam má Cirkev v súčasnosti kráčať. Evanjelium je stále živé a nové a tak pôsobil aj tento pán v pokročilom veku.

Text a foto: br. Peter Pikulík