Návšteva misie v Albánskom Fieri

V dňoch 29.7. – 6.8. som navštívil albánsku misiu a sestry františkánky, ktoré pôsobia dnes vo farnosti, ktorú sme kedysi spravovali. 

My, minoriti, sme odišli z Albánska začiatkom roka 2017 a pôsobili sme tam 10 rokov. Ja som mal potom možnosť navštíviť túto misiu ešte v r. 2018, ale odvtedy sme boli v kontakte s touto našou bývalou misiou v meste Fier iba vďaka sestrám františkánkam (Kongregácia – Dcéry sv. Františka z Assisi).

Keď sa miestny farár Kiko (pôvodom zo Španielska), dozvedel o mojej ceste do Fier, pozval na odpustovú slávnosť Panny Márie Kráľovnej Anjelov, ktorej je zasvätený kostolík v dedinke Jaru. Tento vzácny kostol bol dokončený v roku 2014 aj vďaka milodarom mnohých Slovákov a našich dobrodincov a v tomto roku slávi svojich 10 rokov od konsekrácie.

Program, ktorý mi pripravili sestry bol veľmi pestrý a tak už v prvý deň som sa stretol v Tirane s veľvyslancom SR v Albánsku pánom Albínom Otrubom a konzulkou pani Luciou Bartákovou. Toto priateľské stretnutie na veľvyslanectve mi ponúklo možnosť sa nielen pozdieľať skúsenosťami z minulosti, ale predovšetkým sa dozvedieť niečo nové o aktuálnej situácii v Albánsku, kde súčasne mnoho mladých (a nielen) ľudí odchádza do zahraničia za lepšími životnými podmienkami.

Nasledujúci deň som sa vybral spolu so sestrami Noemi a Patrikou do Kosova, kde sme navštívili o. biskupa Hila Kabashiho, ktorý bol biskupom ordinárom na juhu Albánska počas našej minoritskej prítomnosti. Otec biskup, keďže patrí do františkánskej rehole, po skončení svojho pôsobenia v Albánsku sa vrátil do kláštora v Gjakova a dodnes, napriek pokročilému veku, je stále aktívny v kláštore i vo farnosti. Stretnutie s otcom biskupom, s bratmi františkánmi z Kosova ale aj s miestnymi rehoľnými sestrami bolo veľmi obohacujúce, bol to čas nielen pospomínať si na minulosť, ale aj načerpať nové inšpirácie pre súčasnú dobu.

V nasledujúce dni som navštívil ešte komunity misionárov, ktorí pôsobia v albánskych mestách Berat, Saranda, Delvina a Vlora. Zo stretnutia s misionármi - poniektorí tu pôsobia už viac než 20 rokov – som odchádzal povzbudený, keďže napriek náročnej situácii, v ktorej sa nachádzajú, sú vytrvalí a stále ochotní dávať svoj život pre iných.

Napokon, hoci to bol čas dovoleniek a prázdnin, podarilo sa mi stretnúť aj niektorých veriacich z farnosti Fier, kde som niekoľko rokov pôsobil. Z rozprávania s nimi som si uvedomil, ako je dôležité zasievať Božie Slovo, napriek tomu, že to ovocie dnes možno ešte nevidieť. Poniektorí, hoci odišli do zahraničia, nestratili kontakt s Cirkvou a svoju vieru naďalej udržujú, praktizujú, čo bolo pre mňa veľkým povzbudením.

Vrcholným momentom mojej návštevy v Albánsku bola odpustová slávnosť Panny Márie Kráľovnej Anjelov v kostole v dedinke Jaru. Nielen ja, ale zaiste aj miestni veriaci a rehoľné sestry sa na túto slávnosť veľmi tešili, ako sa ukázalo, celý mesiac júl v tomto kostolíku nemali sv. omše, takže uprostred horúceho leta, to bola dobrá príležitosť sa opäť stretnúť a povzbudiť sa navzájom vo viere. Pred samotnou slávnosťou bola tiež príležitosť pristúpiť k sviatosti zmierenia, čo mnohí ochotne využili.

Slávnosti sa zúčastnili nielen veriaci z okolitých dedín a mesta Fier, ale aj misionári a veriaci z iných farností, taktiež predstavitelia slovenského veľvyslanectva z Tirany a skautská mládež z Talianska, ktorí mali v tom čase tábor v neďalekom meste Vlora.

Aj keď to bol čas krátky, ale veľmi intenzívny. Som preto vďačný nielen tým, ktorí umožnili, aby sa uskutočnil tento výjazd, ale aj tým, ktorí nás prijali a postarali sa o nás počas pobytu, zvlášť miestnym sestrám františkánkam, ktoré neúnavne pracujú nie iba pre miestnu komunitu veriacich v meste Fier a okolí, ale svoju charizmu v oblastí zdravotníctva žijú – ponúkajú aj iným chorým v meste, nezávisle od vierovyznania.

Text a foto: br. Jaroslav