Cyklopúť: Bratislava – Máriapócs (6.)

Mariapocs miniV nedeľu sme sa ráno po horúcej noci prebudili v Máriapócs okolo šiestej, keďže sme mali o 6:30 možnosť slúžiť vlastnú sv. omšu v bazilike. Táto bola nádherná, nielen pre duchovnú posilu a Božiu blízkosť, ale aj pre povzbudivé a hrejivé slová pátra Luciana...

V nedeľu sme sa ráno po horúcej noci prebudili v Máriapócs okolo šiestej, keďže sme mali o 6:30 možnosť slúžiť vlastnú sv. omšu v bazilike. Táto bola nádherná, nielen pre duchovnú posilu a Božiu blízkosť, ale aj pre povzbudivé a hrejivé slová pátra Luciana, ktoré sa dotkli každého na tom správnom mieste v srdci.

Potom sme mali už pripravené chutné raňajky, po ktorých sme poznášali ruksaky opäť do auta a naše putovanie smerom späť – domov – sa mohlo začať. Napriek „výstrahám“ o kopcovitom teréne prevládala rovina a poniektorí cyklisti zhodili veru aj dresy a začali chytať farbu aj na chrbte... Na jednej pumpe sa k nám pridala posledná skupina piatich - kilometrov a zážitkov chtivých – pútnikov a náš pútnický tím sa vydal po ceste medzi dedinkami východného Maďarska smerom na cieľ dnešnej trasy – mesto Miskolc.

Doraziť do neho sa nám podarilo - aj vďaka kratšej pauze na obed v jednej dedinke, vytrvalého tempa a sem-tam dokonca aj priaznivého vetra – asi o 17:30 a kúsok pred vstupom do mesta nás pozdravil z nebies jemný dáždik a po tom horúcom dni to veru padlo každému dobre :) Veď sme mali dnes v nohách úctyhodných 115 km.

Minoriti nás prijali doslova s otvorenou náručou a veľkú radosť mal aj Lucian, pretože sa konečne mohol porozprávať vo svojom rodnom jazyku - poľštine - so spolubratmi. Osviežujúca a chladná sprcha a po nej teplá večera boli všetkým, čo si takí cyklopútnici ako sme my mohli priať.

Ako vrchol dňa bola prechádzka po historickom centre mesta a po návrate za búrky a bleskov ešte z posledných síl večerné chvály a krátka diskusia o tomto a plány na ďalší deň. No, uvidíme čo nám tento deň – už skutočne v kopcovitom – alebo ako my hovoríme – v teréne naklonenej roviny prinesie.

Text: Lukáš Schweighofer; foto: lmb a ostatní