Budapešť: Slávnosť sv. Štefana Uhorského

sv.-Stefan miniLiturgický kalendár v Maďarsku si 20. augusta spomína na sv. Štefana, kráľa. V Maďarsku je to zároveň štátny sviatok.

Liturgický kalendár v Maďarsku si 20. augusta spomína na sv. Štefana, kráľa. V Maďarsku je to zároveň štátny sviatok.

Spolu so sestrami františkánkami z budapeštianskej komunity som sa zúčastnil osláv sviatku sv. Štefana, prvého uhorského kráľa. Slávnostnej sv. omši na námestí pred svätoštefanskou bazilikou za hojného počtu veriacich predsedal maďarský prímas kard. Péter Erdö. V kázni zhromaždeným sa prihovoril Mons. György Jakubinyi , arcibiskup z rumunského mesta Alba Iulia.

Po sv. omši ulicami mesta prešla procesia so Svätou pravicou kráľa Štefana, ktorá je maďarskou národnou relikviou. Okrem biskupov, duchovných, predstaviteľov rožných cirkevných spoločenstiev za Svätou pravicou kráčal prezident Maďarska a štátni činitelia.

Sv. Štefan sa narodil asi v roku 975 v Ostrihome. Pokrstil ho zrejme pasovský biskup Pilgrim alebo jeden z jeho kňazov. Dovtedy sa volal Vajk. V roku 995 sa oženil s bavorskou princeznou bl. Gizelou. V roku 997 prebral vládu po svojom otcovi Gejzovi, ktorý v tom roku zomrel. Bol múdrym a dobrým panovníkom. Do svojej krajiny povolal učiteľov kresťanského života z okolitých krajín. Svoju krajinu rozdelil do desiatich biskupstiev s dvoma arcibiskupstvami. Na Zobore v Nitre obnovil jestvujúci benediktínsky kláštor sv. Hypolita. Štefan zakladal školy, vydal zákonník, cirkevným i svetským úradom predpísal ako úradnú reč latinčinu. Vyslal posolstvo k pápežovi Silvestrovi II., v ktorom ho oboznámil so svojou činnosťou a prosil ho o požehnanie a tiež o udelenie kráľovského titulu. Na Vianoce roku 1000 bol Štefan korunovaný za kráľa v Ostrihome. Štefan mal viacej detí, no nažive ostal len jeho syn Imrich, ktorého si tiež uctievame ako svätého. Dal ho vychovať sv. Gerardovi, neskoršiemu biskupovi. Niekoľkokrát musel čeliť aj sprisahaniam proti nemu. Posledné roky jeho života boli poznačené chorobou a neúspešným pokusom sprisahancov o vraždu. Keďže jeho syn Imrich zomrel ešte mladý, za svojho nástupcu určil Štefan Petra, syna svojej sestry Gizely. Zomrel 15. augusta 1038 v Ostrihome (alebo v Székesfehérvári). Za svätého ho vyhlásil pápež Gregor VII. v roku 1083 spolu s ďalšími, ktorí sa pričinili o pokresťančenie Uhorska. Medzi nimi bol aj jeho syn Imrich. (podľa: http://www.zivotopisysvatych.sk)

Text a foto: P. Lucián