Spomienky na T22 v Trenčíne

Mladí bratia Peter Kozma, Tomáš M. Vlček a Mateusz Hnat sa v júli spolu s mladými zúčastnili na stretnutí mladých v Trenčíne.

Aj my mladí, z Levoče a jej okolia, sme chceli okúsiť, aké to je byť v priamom kontakte s mnohými veriacimi ľuďmi v našom veku. Preto sme sa vybrali až do ďalekého Trenčína, kde sa 28.-31.júla konalo Národné stretnutie mládeže.

Všetko sa to začalo vo štvrtok o 17.00 otváracím ceremoniálom. Veľmi milo nás prekvapili tanečníci, výtvarní aj akrobatickí umelci.

Program pokračoval otváracou svätou omšou, ktorej celebrantom bol nitriansky biskup Viliam Judák.

Neskôr večer bolo pripravených v meste sedem rôznych miest na modlenie inšpirovaných siedmimi vrchmi duchovej prípravy VÝŠINY. My sme si vybrali vrch Karmel a teda modlitbu chvál s projektom Godzone. Tam sme sa stretli s rehoľnou sestrou Lamiyou.

V piatok ráno sme v kostole objavovali poklady vlastnej diecézy. Taktiež sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí. Napríklad aj to, že tá naša - Spišská diecéza - ponúka množstvo kultúrnych a historických pamiatok, krásnych a občas aj nedocenených pokladov.

Poobede sme zasa navštívili kaplnku sv. Anny v rámci Popoludnia angažovanosti.

Konala sa aj krížová cesta. Jej úmyslom bolo zamýšľať sa nad tým, o čom uvažoval Ježiš pri kráčaní na Golgotu. Silné emócie sme pociťovali po celý čas, keďže súčasťou boli aj piesne tvorivej skupiny Poetica Musica.

V sobotu sme sa započúvali do rozprávania svedkov viery – blahoslavenej Zdenky Schelingovej, Božieho sluhu biskupa Jána Vojtaššáka a prenasledovaného laika Silvestra Krčméryho. Potom sme sa premiestnili na námestie, kde sme mali príležitosť spoznať rôzne rehole, kňazské semináre aj sekulárne inštitúty. Nesmel chýbať ani stánok, kde svoje rehoľné rúcha predstavovali minoriti. Nadšeného dobrovoľníka sme odfotili, ako má jedno z nich oblečené (vľavo).

 

V nedeľu sme putovali z Trenčína na Skalku. Tam bola záverečná svätá omša. Celé stretnutie sa týmto oficiálne skončilo a my sme sa duchovne obohatení vydali na dlhú cestu tam, odkiaľ sme aj prišli, do našej Levoče.

 

text: Antónia Balocká
foto: účastníci