Svetové dni mládeže s minoritmi

Slnko, spev, zábava, radosť, poslanie a jeden a pol milióna mladých ľudí. Aj týmito slovami by sa dali opísať Svetové dni mládeže v Lisabone 2023.

Bol to čas skutočne nabitý emóciami a neopakovateľnými zážitkami, na ktorý budeme všetci ešte dlho spomínať. Nedá sa však povedať, že by to bola len dovolenka alebo obyčajný výlet. Občas sme skutočne museli bojovať s podmienkami, ktoré boli náročnejšie aj pre tých odolnejších z nás. Veď ako dlho by ste boli vo vonkajších teplotách 40°C schopní vydržať na ubytovaní bez pitnej vody a spŕch? Napriek všetkým nepríjemnostiam to však stalo za to. 

Svetové dni mládeže začínali 26. júla Dňami v diecézach, ktoré boli akýmsi predvojom k samotnému hlavnému programu v Lisabone a odohrávali sa po celom Portugalsku. Pútnikom zo Slovenska bola pridelená diecéza Porto, ktorá sa nachádza severne od hlavného mesta. Naša skupina vedená minoritmi bola ubytovaná v mestečku Espinho, vzdialeného asi pol hodinu cesty od Porta. Dni v diecézach boli v prvom rade určené na spoznávanie miestnej cirkvi, farností a tradícií. Okrem spoločných medzinárodných omší sme si mohli vyskúšať tradičný rybolov, prípravu koláčikov v miestnej pekárni či prezrieť múzeum a planetárium. Samozrejme, nechýbal ani duchovný program v podobe spoločných ranných modlitieb, spoznávania chrámov či modlitebného večera v štýle Taizé. Vyvrcholením celého programu bol kultúrny festival, kde sme mohli bližšie spoznať kultúru a tradície našich spolupútnikov, ktorí tiež bývali v Espinho. A musím uznať, že pôsobilo naozaj zaujímavo, keď sa na jednom mieste stretnú mladí ľudia z Ghany, Argentíny, Poľska, Kanady, Mexika a Slovenska. 

V pondelok sme opustili našich priateľov v Espinho a vydali sme sa na cestu do Lisabonu. Po ceste nás však čakala ešte jedna zastávka - Fatima. Jedno z najväčších pútnickych miest v Európe, kde sa v roku 1917 odohral asi najväčší zdokumentovaný zázrak - tancujúce slnko. Boli fascinujúce kráčať miestami, kde pred vyše sto rokmi kráčali aj Lucia, Francesco a Jacinta, aby sa stretli s Máriou. Mohli sme zažiť aj omšu celebrovanú v novej bazilike. Do starej baziliky, v ktorej sú pochovaní aj traja vizionári, sa nám už žiaľ nepodarilo dostať, lebo nápad ísť po ceste do Lisabonu, sme zďaleka nemali jediní:)

Samotný Lisabon však bol ešte vyšší level. Veď si predstavte jeden a pol milióna mladých ľudí v päťsto tisícovom meste. K tomu zrejme stačí len dodať , že pojem "sardinky v konzerve" je pre 300 natlačených ľudí spiacich v jednej telocvični ešte veľmi nedostatočný. Možnosti ako stráviť čas na svetových dňoch mládeže v Lisabone bolo neúrekom. Od prednášok, koncertov, modlitieb a divadelných predstavení až po zľavnené vstupy na mnohé historické pamiatky v meste. Nemôžeme samozrejme zabudnúť ani na spoločný program minoritskej mládeže, kde sme sa mali možnosť lepšie spoznať s minoritmi z celého sveta. Ústrednou postavou celého podujatia bol samozrejme pápež a okolo neho sa odohrávali aj tie najdôležitejšie časti programu. Piatková krížová cesta či sobotná vigília boli skutočne silnými zážitkami. Už len počúvať na vlastné uši pápežove slová adresované nám mladým bolo veľkým povzbudením, aj keď sa občas niečo stratilo v preklade:)

Každý z nás poňal SDM (alebo po portugalsky JMJ:)) trochu inak. Niekto sa snažil zúčastniť sa každej akcie z programu, niekto ich prežíval v tichu a modlitbe a iní sa rozhodli utužovať spoločenstvo a spoznať čo najlepšie mesto, ktoré sa stalo na ten týždeň naším domovom. Asi je preto ťažké povedať, čo si odtiaľ všetci odnášame, lebo každý príbeh je iný. Pre niektorých možno prišiel duchovný obrat, ale mnohí z nás si hlavne užili čas medzi priateľmi a našimi bratmi a sestrami vo viere. Ale spoznávanie krásy univerzálnosti cirkvi a jej rôznych tvári a spoločná radosť, ktorú sme prišli šíriť, nás všetkých spájali. A verím, že nás budú spájať aj naďalej. Aby sme vedeli, keď aj nás raz Boh zavolá, vstať ako Mária a ponáhľať sa!

text: Nicole Mária Hudcovská
foto: br. Peter Pikulík OFMConv.