Nová hviezda pátra Ilaria

altobelliminiNiektorí nadšenci sa naučili poznať hviezdy po mene. Málo je však tých, ktorí hviezdam dávajú mená. Jedným z nich je minoritský páter Ilario Altobelli.

Páter Altobelli sa narodil v roku 1560 v talianskom meste Treia. Do minoritského rádu vstúpil v roku 1575 a o desať rokov neskôr sa stal kňazom. Po vysviacke študoval dva roky v Kolégiu sv. Bonaventúru v Ríme. V rokoch 1599 – 1605 pôsobil ako rektor a profesor matematiky vo Verone.

Práve vo Verone sa mu 9. októbra v roku 1604 po prvýkrát  podarilo spozorovať novú hviezdu, ktorú dnes poznáme pod názvom SN 1604 alebo ako Keplerovu supernovu. O svojom objave s radosťou informoval svojho blízkeho priateľa Galileiho, ktorý vtedy vyučoval v Padove.

Galilei sa následne objavu pátra Ilaria venoval v troch svojich prednáškach. Pozícia novoobjavenej hviezdy mala totiž vybočovať z rámca vedeckých kozmologických hypotéz všeobecne uznávaných na počiatku 17. storočia.

Páter Altobelli v nasledujúcom období odišiel pôsobiť do Rimini a v roku 1610 do Ancony. Prostredníctvom bohatej korešpondencie neustále udržiaval kontakty s Gallileim, s ktorým si v listoch s obľubou písali aj o svojich vedeckých aktivitách a nových objavoch. Okrem astronómie a matematiky sa páter Ilarius tiež venoval histórii františkánskeho rádu. Zomrel 31. októbra v roku 1637.

.

info: br. jozef