Svätý Maximilián – po tridsiatich rokoch

kolbeminiKeď presne pred tridsiatimi rokmi svätorečil blahoslavený pápež Ján Pavol II. svojho rodáka, bol už svätý Maximilián známy a uctievaný ako veľký svätec.

Svätý Maximilián Mária Kolbe je dnes jedným z najznámejších svätcov. Po celom svete pôsobí hnutie Rytierstvo Nepoškvrnenj, ktoré založil a osobnosť poľského minoritu oslovuje stále viac kresťanov.

kolbeKeď presne pred tridsiatimi rokmi svätorečil blahoslavený pápež Ján Pavol II. svojho rodáka, bol už svätý Maximilián známy a uctievaný ako veľký svätec. Na jeho svätorečení sa zúčastnil aj starší pán – Franciszek Gajowniczek, ktorý vďaka obetovaniu sa otca Maximiliána prežil hrôzy koncentračného tábora. Hoci väčšina ľudí pozná pátra Kolbeho ako mučeníka z koncentračného tábora Auschwitz, tento svätec je aj veľkým príkladom oddanosti a vernosti Bohu v rehoľnom živote.

Svojím zápalom a láskou k nepoškvrnenej Panne Márii povzbudil mnohých mladých ľudí k vstupu do našej rehole, ktorá sa vďaka kláštoru založenému pátrom Kolbem na počiatku minulého storočia veľmi rozrástla. Kláštor - mestečko Nepoškvrnenej, ktoré s bratmi vybudoval neďaleko Varšavy, obývalo viac ako 700 rehoľníkov, ktorí sa účinne angažovali v šírení evanjelia najmodernejšími masmediálnymi prostriedkami. Pritom však veľmi úzkostlivo zachovávali rehoľné predpisy a chudobu. Množstvo fyzickej práce prevyšovala vždy modlitba, ktorú pokladal sv. Maximilián za našu hlavnú úlohu.

Na výzvu pápeža k evanjelizácii národov, ktoré ešte nepoznajú Krista, sa s niekoľkými bratmi rozhodol odísť do Japonska, kde založili kláštor úspešne pôsobiaci dodnes. Maximilián sa nikdy nebál postaviť čelom tým, ktorí cieľavedome a s nenávisťou škodili cirkvi. Svoj rytiersky charakter a veľkú chuť bojovať za Krista krotil životným heslom: „Len láska je tvorivá“. Tak sa mu podarilo získať dôverou v Božiu Matku a pokornou modlitbou mnohých zarytých odporcov a nepriateľov cirkvi pre Ježiša.

Tento priekopník odvážnej novej evanjelizácie je dôležitou inšpiráciou k prežívaniu práve sa začínajúceho roku viery. 

Viac o sv. Maximiliánovi tu...

.

br. jozef