Budapešť: Slovenská Misia

MM miniV sobotu 6. októbra skoro ráno nastúpili členovia Spoločenstva Misia Máriina do autobusu, ktorý nás zaviezol priamo pred Baziliku sv. Štefana v Budapešti.

V sobotu 6. októbra skoro ráno nastúpili členovia Spoločenstva Misia Máriina do autobusu, ktorý nás zaviezol priamo pred Baziliku sv. Štefana v Budapešti. Tu už na nás čakal usmiaty páter Lucián. Bazilikou sv. Štefana sa ozvala ľubozvučná slovenčina a sv. omšou sme začali návštevu mesta na Dunaji.

Páter Lucián sa ukázal ako veľmi dobrý sprievodca. Vedel veľa z histórie jednotlivých miest, ktoré sme navštívili. Mali sme možnosť zhliadnuť relikviu svätého Štefana- Svätú Pravicu, zachovanú pravú ruku sv. Štefana, jedného z uhorských kráľov, pri ktorej sme sa bilingválne (slovensky a maďarsky) pomodlili desiatok sv. ruženca. Určite jednou so zaujímavostí Budapešti je Skalný kostol v jaskyni vo vrchu Gellér, do ktorého sa nám podarilo na poslednú chvíľu dostať. Tento kostol spravujú bratia pavlíni.

Hoci to tak predtým nevyzeralo, slniečko nám svietilo celý deň a my sme si mohli v pokoji a naplno vychutnať náš výlet. Budapešť sme mali ako na dlani, keď sme vystúpili hore na Citadelu a mohli sme si z vtáčej perspektívy pozrieť všetky miesta, kde sme boli: známy Budapeštiansky parlament, chrám sv. Mateja, staré mosty, vodopád v meste... Vďaka poruche autobuse mala časť pútnikov možnosť si vychutnať aj vysvietenú večernú Budapešť. 

Text a foto: Veronika Lacková