Púť po stopách sv. Františka (2.)

La Verna

Cieľom púte po stopách sv. Františka bolo Sanktuárium La Verna, miesto svätcovej stigmatizácie.

V kaplnke sv. Vavrinca páter Lucián odslúžil pre nás sv. omšu. Po je skončení už nás na nádvorí sanktuária očakával mladý františkán – pôvodom z Indie, ktorý nám pútavo vyrozprával históriu tohto posvätného miesta. O bravúrny preklad z angličtiny sa postarala Janka Hollá. Potom naše kroky smerovali do kaplnky Panny Márie Kráľovnej anjelov s krásnymi terakotovými oltármi. Na mieste tejto kaplnky bolo v 13. storočí prvé ubytovanie menších bratov, ktorí sa prichádzali na tento vrch modliť a rozjímať.

Po presune na nádvorie sprievodca upriamil našu pozornosť na kaplnku sv. Márie Magdalény. Vzácnosťou tejto kaplnky je kameň, na ktorom sv. František jedol a modlil sa. Na tomto kameni sedával aj Pán Ježiš a zhováral sa s Františkom o bežných veciach týkajúcich sa rádu a aj Františka osobne. Pozoruhodným miestom bol aj koridor – krytá chodba, po ktorej od 13. storočia denne o 15-tej hodine prechádza procesia z Baziliky Panny Márie do kaplnky stigmatizácie.

A o pár chvíľ sme už v tichosti spočinuli v modlitbe na mieste stigmatizácie sv. Františka. Bola to mocná chvíľa a naozaj si zaslúži označenie „vrchol našej púte“.

Strmými schodami sme pokračovali až na miesto, kde sv. František rád rozjímal o umučení Pána Ježiša. Na tomto mieste sa týči veľké bralo so širokou trhlinou, ktorá podľa legendy vznikla v roku 33 n.l., pri ukrižovaní Pána Ježiša.

Na inom mieste vzbudzovalo našu úctu i obdiv lôžko sv. Františka. Kameň, na ktorom svätec trávil noci však museli zakryť mrežou, pretože pútnici si kamienky kúsok po kúsku odnášali so sebou na pamiatku.

Gubbio

Posledná zastávka dnešného dňa bola v Gubbiu. Mnohí poznajú príbeh, ako sv. František zachránil toto mesto pred krvilačným vlkom. My však máme vo vlkovi vidieť obraz mnohých zlých ľudských vlastností. Súčasťou návštevy Gubbia bola prehliadka minoritského kostola a kláštorného komplexu.

Príjemne unavení sme pred večerom vydali na cestu do Santa Maria degl‘Angelli. Už sa len žiada dodať, že hoci sme dnes splnili hlavný cieľ tejto púte, ešte nekončíme a naše putovanie pokračuje v ďalších dňoch a o všetky nové zážitky sa s vami radi podelíme opäť zajtra.

Text: Elena Fabová; foto: Jozef Fabo