Púť po stopách sv. Františka (5.)

Porciunkula

Štvrtkové ráno 24. októbra patrí návšteve Porciunkuly.

Ráno o deviatej slúžime svätú omšu v krypte Baziliky Panny Márie Anjelskej. Počas kázne páter Lucián vysvetľuje dôležitosť tohto miesta v živote sv. Františka a jeho rádu. Po svätej omši sa v bazilike modlíme ruženec, ktorý tradične obetujeme na rôzne úmysly. V rozjímaní nad tajomstvami svetla nám „pomáha“ hluk rekonštrukčných prác, ktoré v týchto mesiacoch prebiehajú v bazilike. Ďalším bodom nášho putovania Porciunkulou je tichá modlitba v samotnej kaplnke Panny Márie Anjelskej, ktorá dodnes dýcha Františkovou prítomnosťou.

Pokračujeme návštevou Ružovej záhrady a Kaplnkou ruží, ktorá stojí na mieste chatrče, v ktorej býval Chudáčik. Krížová chodba, ktorou prechádzame je vyzdobená aj  novodobými obrazmi, vďaka ktorým  si môžeme ešte raz zopakovať niektoré udalosti zo života svätej Kláry. Potulky Porciunkulou končíme v kláštornom obchodíku, to čo sme tam nakúpili určite v sobotu poteší našich najbližších.

Carceri

Krátky oddych v hoteli a o 14 hodine sa vydávame taxíkmi na cestu do pustovne Carceri, ktorá sa nachádza na úpätí Monte Subasio v okolí Assisi. A tak ku pustovniam Reatiskej Doliny, ktoré sme videli v utorok, pribudlo ďalšie miesto, kde sa František uťahoval na modlitbu a v kráse prírody kontemploval Boha.

Assisi

San Rufíno, assiská katedrála s krstiteľnicou, pri ktorej bolí pokrstení František a Klára, aj nás ponorili do tajomstva krstu. Chiesa Nuova, kostol postavený na mieste Františkovho rodného domu, dali nám príležitosť sa zamyslieť nad vzťahmi v našich rodinách. Chiesa di Santa Maria Maggiore s biskupským palácom, kde sa František vyzliekol zo šiat pred biskupom, pripomenuli nám, že aj my sme povolaní k tomu, aby sme sa stávali novými ľuďmi, ktorí sa majú vyzliecť zo starého človeka.

V kostole Panny Márie Väčšej sú uložené telesné pozostatky súčasného svätca Carla Acutisa. Stretnutie s ním sa pre mnohých z nás stalo príležitosťou zveriť do jeho ochrany naše deti a vnúčatá.

Z centra Assisi cestujeme autobusom na náš hotel so zastávkou v nákupnom stredisku, aby sme ku „svätým“ darčekom pridali aj niečo z talianskych špecialít. Dobrá večera v hoteli Panda, ako vždy pozostávajúca z troch chodov a dezertu, končí predposledný deň nášho putovania.

Text: Jana Zdarileková; foto: Jozef Fabo