Bratislava: Vdp. Benjamín Kosnáč v Karlovej Vsi

Benjamin miniVdp. Benjamín Kosnáč, ktorý už 12 rokov pôsobí ako správca slovenskej farnosti sv. Cyrila a Metoda v Detroite navštívil svoju rodnú farnosť – Karlovu Ves.

Vdp. Benjamín Kosnáč, ktorý už 12 rokov pôsobí ako správca slovenskej farnosti sv. Cyrila a Metoda v Detroite navštívil svoju rodnú farnosť – Karlovu Ves.

Vdp. Benjamín Kosnáč po štúdiu na Bohosloveckej fakulte v Bratislave bol 29. septembra 1993 vysvätený za kňaza a potom pôsobil ako kaplán v Seredi, Nových Zámkoch a Komárne. V roku 1998 prijal ponuku z arcibiskupského úradu ísť do USA a od vtedy pôsobí vo farnosti sv. Cyrila a Metóda v Sterling Heights na severnom predmestí Detroitu v štáte Michigan v USA.

V utorok 16.októbra sme mali možnosť stretnúť sa s ním v Pastoračnom centre pri kostole sv. Františka. Po premietnutí filmového dokumentu Lux Comunnication o práci v jeho farnosti ho veriaci v nabitej pastoračnej sále zasypali množstvom otázok. Náš misionár nám prezradil mnoho zaujímavých detailov o pastorácii v jeho farnosti.

V USA sa veľkosť farnosti počíta podľa počtu zaregistrovaných rodín. V jeho farnosti je z 800 zaregistrovaných rodín 100 rodín slovenských. To, čo osobitne priťahuje ľudí do tejto farnosti, je jednoznačne viditeľná vernosť učeniu Cirkvi, pápežovi a úcta k sláveniu sviatostí, čo v tejto oblasti nie je vždy samozrejmé a viditeľné. Vo svojej farnosti napočítal 25 národností – aj v tom sa prejavuje katolicita a rôznorodosť Cirkvi v multitikulturálnych Spojených štátoch.

Veľmi dobrým pomocníkom pátra Benjamína je kaplán Libor Marek z Púchova, ktorý pred svojim príchodom do Štátov absolvoval štúdia v Ríme na Gregoriánskej univerzite. Veľmi ochotne mu už 10 rokov pomáha vo farnosti aj vitálny deväťdesiatnik P. František Budovič, SJ, ktorý k nim denne cestuje autom z Jezuitského centra. Za obdobie ostatných 10 rokov veľmi stúpol počet povolaní z ich farnosti. V tomto roku bude v diecéze vysvätených 6 kňazov, z toho dvaja pochádzajú práve z farnosti sv. Cyrila Metoda.

Páter Benjamín zdôraznil, že si nevie predstaviť fungovanie farnosti bez aktivity laikov, pretože farnosť nestojí iba na kňazovi ale na symbióze s aktívnymi laikmi. Zároveň však podčiarkol význam modlitby a duchovného života, ktoré dávajú ich činnosti pravý rozmer.

Text: Vojto Tóth

Foto: Vojto Tóth a archív bratov minoritov