Rím: Stretnutie Taizé

Taize miniOd 28. decembra 2012 do 2. januára 2013 v Ríme sa uskutočnilo 35. európske stretnutie mladých, ktoré pripravila komunita z Taizé.

V druhý deň európskeho stretnutia na Námestí sv. Petra sa zhromaždilo 45 000 mladých – pravoslávnych, katolíkov a protestantov na modlitbu s pápežom Benediktom XVI. O 18. hodine sa začala modlitba - s piesňami z Taizé, s čítaním Božieho Slova a dlhou chvíľou ticha. Potom sa námestie rozsvietilo desiatkami tisícov sviečok, ktoré každý niesol v ruke ako znamenie vzkriesenia. V rozjímavej a modlitebnej atmosfére mladí načúvali pozdravu brata Aloisa, ktoré adresoval Benediktovi XVI, po ňom pápež odovzdal mladým odkaz, ktorý postupne vypovedal v piatich jazykoch. http://www.taize.fr/sk_article15080.html

Počas rímskeho stretnutia sa mládež pravidelne po obede a večer stretávala na modlitbách v hlavných bazilikách a niektorých kostoloch určených na tento účel. Ranné modlitby a práce v skupinkách mali miesto v jednotlivých farnostiach, ktoré hostili účastníkov európskeho stretnutia. Vo farnostiach spoločnou modlitbou a zábavou mladí privítali aj nový rok. Pobyt v Ríme mladí ľudia venovali aj návštevám významných náboženských a kultúrnych pamiatok.

S bratmi minoritmi putovalo 48 mladých. Ich spiatočná cesta domov viedla cez rodisko sv. Františka, mesto Assisi.

Text: lmb; foto: archív OFMConv.

.

.