Desiate výročie slovenskej kustódie

sklSlovenskí minoriti si tohto roku pripomínajú desiate výročie vzniku ich samostatnej rehoľnej jednotky na Slovensku. Po páde komunistického režimu, ktorý neumožňoval život v rehoľných spoločenstvách...

...jednotlivé rehole a aj minoriti obnovovali svoju prítomosť v našej vlasti. Tak sa postupne podarilo obnoviť prítomnosť nášho rádu na niekdajších miestach jeho pôsobenia a začať aj na nových. Táto obnova a rozvoj boli možné aj vďaka významnej pomoci bratov minoritov z Poľska. Naše spoločenstvo, v zmysle rehoľných kritérií, dospelo postupne k samostatnosti a 1. januára 2003 vznikla Slovenská Kustódia minoritov zasvätená Nepoškvrnenému Počatiu Panny Márie.

 

Za dar existencie našej kustódie sme ďakovali Bohu v eucharistii, ktorú sme slávili 9. januára v našom kostole sv. Františka Assiského v Bratislave. Sv. omšu bratia slávili spolu s učiteľmi, žiakmi a priaznivcami Spojenej školy sv. Františka z Assisi v Bratislave – Karlovej Vsi, pri vzniku ktorej stáli aj niektorí minoriti. Škola v tomto roku slávi tiež svoje desiate výročie, čo je milá súvislosť znásobujúca našu radosť a vďačnosť.

 

Aj ďalšia časť tohto dňa sa niesla v duchu bratského stretnutia a zdieľania radosti. Po sv. omši bratia navštívili školu a vykonali trojkráľovú posviacku školy, navštevujúc jednotlivé triedy, ale aj vynovenú telocvičňu, riaditeľňu, zborovňu a ostatné priestory školy. Bol aj krátky moment stretnutia s učiteľmi, na ktorom otec kustód predniesol symbolický prípitok a učiteľom zablahoželal.

 

Program pokračoval stretnutím v kláštore a skončil obedom, pri ktorom sme zablahoželali bratom sláviacim v poslednom období svoje meniny. Popoludní sa ešte bratia, ktorí ktorí patria do vedenia kustódie, stretli na krátkom pracovnom zasadnutí. 

 

text: br. Tomáš, foto: archív

.

.