Assisi: Otvorenie generálnej kapituly

1-IMG 4428V sobotu 19. januára o 18.00 hod. v Dolnej bazilike v Assisi pri hrobe Nášho Sv. Otca Františka sa začala generálna kapitula bratov minoritov. Je pokračovaním v pravidelných stretnutiach bratov z celého sveta...

V sobotu 19. januára o 18.00 hod. v Dolnej bazilike v Assisi pri hrobe Nášho Sv. Otca Františka sa začala generálna kapitula bratov minoritov. Je pokračovaním v pravidelných stretnutiach bratov z celého sveta a od prvých kapitúl, ktoré zvolával sám Sv. František, táto kapitula má okrúhle poradové číslo 200.

Bratov, reprezentujúcich 65 krajín, kde je v súčastnosti rehoľa minoritov prítomná, kapitulné zhromaždenie privítal kustód Svätého Konventu, brat Giuseppe Piemontese, asisský biskup Mons. Domenico Sorrentino a starosta mesta Assisi Ing. Claudio Ricci.

V druhej časti otváracieho ceremoniálu sa bratia pomodlili vešpery a po nich v procesii zostúpili do krypty, kde pri hrobe sv. Františka zaspievali slávnostné Veni Creator, prosiac Ducha Svätého o sprevádzanie počas celého mesiaca trvania kapituly.

V mene Serafínskeho Patriarchu otec generál osobne pozdravil každého z účastníkov kapituly a od každého prijal symbolicky dar – albumy s fotografiami bratov všetkých komunít. Bolo to gesto, ktoré malo naznačovať odovzdanie celého Rádu do opatery Zakladateľa. Liturgia otvorenia kapituly bola ukončená spoločným spevom tradičnej františkánskej antifony Salve Sancte Pater a požehnaním, ktoré otec generál udelil relikviou sv. Františka (kúskom kože, ktorou František tĺmil krvácanie zo stygmy na pravej strane hrudníka).

Od pondelka sa bratia stretávajú v priestoroch tzv. pápežského salónu, ktorý je dávnym miestom kapitúl rádu. Prvý týždeň si vypočujú správy generálneho predstaveného a jeho najbližších spolupracovníkov (spolu 14 správ), a v ďalších týždňoch budú hodnotiť kvalitu života bratstva a vytyčovať smernice pre vedenie rádu do ďalšieho obdobia. V utorok 29. januára sa predpokladá voľba nového generálneho ministra a jeho najbližších spolupracovníkov.

Generálna kapitula minoritov sa koná každých 6 rokov, tradične v meste sv. Františka. Výnimkou bola kapitula v roku 2001, ktorá sa konala v Ríme, pretože Assisi bolo postihnuté silným zemetrasením. Slovensko na generálnej kapitule reprezentuje predstavený slovenskej kustódie minoritov P. Tomáš Lesňák.

Podrobnejšie informácie a každodenné reportáže nájdete na oficiálnej stránke kapituly v štyroch jazykoch: po anglicky, po taliansky, po španielsky a po poľsky.

text: tl foto: gen.cap

.

.