Inaugurácia pontifikátu pápeža Františka

miniDnes na slávnosť sv. Jozefa nový biskup Ríma, pápež František, slávnostne začal v Cirkvi službu nástupcu sv. Petra.

Dnes na slávnosť sv. Jozefa nový biskup Ríma, pápež František, slávnostne začal v Cirkvi službu nástupcu sv. Petra.

Medzi 200 tisíc pútnikmi, som mal aj ja možnosť byť svedkom odovzdania pália a rybárskeho prsteňa pápežovi Františkovi. Konečne slnečný deň , krása a zároveň jednoduchosť pápežskej liturgie a radosť zhromaždených veriacich na svätopeterskom námestí prispeli k tomu, že tento okamih navždy ostane v mojom srdci. Aj keď to znie namyslene, dĺžku svojho pobytu v Ríme budem môcť merať dĺžkou pontifikátu Františka.  

O chvíľku sa ukáže oficiálny slovenský preklad pápežskej homílie, ja si predsa dovolím uviesť vo svojom preklade, jednu pápežovu vetu: „Nedovoľme, aby znamenia ničenia a smrti boli spoločníkmi nášho sveta“. Pre mňa je pápež František muž nádeje.

Som rád, že asistenciu pri prvej pontifikálnej sv. omši nového pápeža vykonávali práve menší bratia. Okrem viacerých františkánov boli medzi nimi štyria minoriti: traja z Libanonu a jeden z Mexika. Medzi koncelebrantov okrem kardinálov a patriarchov východných Cirkví pápež pozval aj dvoch rehoľníkov: predsedu Konferencie generálnych predstavených a jeho zástupcu. To vnímam ako znak, že pápež rehoľník si bude vážiť službu zasvätených osôb pre dobro Cirkvi a sveta.

Text a foto: br. Lucián