Brehov: Integrovaný tábor

integrovanyAko sa už stalo tradíciou, aj tento rok (v dňoch 28.7. až 2.8.) sa v Brehove konal integrovaný tábor. Účastníkmi tábora boli predovšetkým deti z východného Slovenska, ale nechýbali ani deti z detského domova z Kremnice.

Ako sa už stalo tradíciou, aj tento rok (v dňoch 28.7. až 2.8.) sa v Brehove konal integrovaný tábor. Účastníkmi tábora boli predovšetkým deti z východného Slovenska, ale nechýbali ani deti z detského domova z Kremnice.
Tábor sa niesol v duchu výročia príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu a táto téma nám bola inšpiráciou pri tvorbe programu a tiež veľmi úspešnej táborovej hymny.

Písal sa rok 863 a preto sme sa s deťmi  už v prvý deň ocitli v čase stredovekom. V tento deň sme naberali rytierske zručnosti a učili sa žiť a podeliť sa bratsky.  Jedna horálka tebe a druhá mne. V druhý deň sme putovali po stopách Cyrila a Metoda a večer sme si dopriali oddych a zábavu  pri príležitosti „Medzinárodného dňa balónov“. Praskot balónov nám našťastie nepoškodil sluch a deti tak nemali výhovorku prečo nepočúvať animátorov.  Deti mali na ďalší deň neobyčajnú možnosť stať sa na istý čas malými objaviteľmi. Milý pán autobusár nás totiž dopravil do dedinky Rad, kde sme vďaka tunajšiemu pánovi farárovi hlbšie nazreli do histórie našich bratov minoritov.  Deti neodradili ani pozostatky kostí, či blatová kúpeľ. Vyčerpaní manuálnou prácou a množstvom nových a zaujímavých informácií sme sa ešte dostatočne vybláznili na večernej diskotéke. Predposledný deň sa prejavila kreativita našich detí, ale i animátorov v podobe originálnych scénok, ktoré boli hlavnou súčasťou Galavečera. Predtým sa však konali olympijské hry s množstvom netradičných disciplín, kde si deti zmerali svoje sily. Deti odchádzali nielen s úsmevom na tvári, ale i s modrými fúzami. V deň odchodu sme poumývali špinavé dlážky, rozdali straty a nálezy, vyplakali druhý bazén a v mene Božom sme sa pobrali domov.

Veľká vďaka patrí najmä Pánu Bohu, ktorý nás neustále sprevádzal celým táborom, ale i bratom minoritov predovšetkým pátrovi Martinovi, vďaka ktorému sa tento tábor uskutočnil. Za plné a spokojné brušká našej kuchárke a kuchtíkom, ale i našim deťom, ktoré nám boli živou radosťou a požehnaním.


Zuzka J., Petra R.; foto: animátori a iní