36. Taizé stretnutie mladých v Štrasburgu

strasburg miniOd 28. decembra 2013 do 1. januára 2014 sa konalo v poradí už 36. Taizé ekumenické stretnutie mladých v Štrasburgu. Zúčastnilo sa na ňom 30 tisíc mladých ľudí z Európy a iných...

Od 28. decembra 2013 do 1. januára 2014 sa konalo v poradí už 36. Taizé ekumenické stretnutie mladých v Štrasburgu. Zúčastnilo sa na ňom 30 tisíc mladých ľudí z Európy a iných kontinentov. Pútnici zo Slovenska tiež nesmeli chýbať. Pod ochranné krídla si nás vzal brat Tomáš a sprevádzal nás dlhou cestou do Štrasburgu.

V deň príchodu, po precestovanej noci, o 7:00 hodine ráno, nás milo privítali dobrovoľníci (tí prišli pár dni pred začiatkom stretnutia v počte asi 1 500) a podelili nás do jednotlivých farností v Štrasburgu a širokom okolí. Naša jedenásťčlenná skupina sa rozdelila na dve časti. Piati boli vo farnosti Andlau vzdialenej od Štrasburgu asi 40 minút cesty autobusom. My sme boli vo farnosti Friesenheim – čo je asi hodina cesty od Štrasburgu. Hosťujúca farnosť nás vrelo privítala a ponúkla teplým čajíkom (na nezaplatenie:) a občerstvením. Vo farnosti sme boli rozdelení do rodín. My, štyri dievčatá, sme boli ubytované v rodine staršieho manželského páru. Jazyková bariéra nebola prekážkou, keďže sme boli v nemeckej rodine. Pán a pani domáci nás vítali do krásnej rodinnej atmosféry. Zriekli sa svojho pohodlia a prispôsobili svoj zvyčajný program mladým pútnikom. ĎAKUJEME!

Každé ráno sa mladí zišli vo viac ako dvesto farnostiach medzi Francúzskom a Nemeckom na čas modlitby a vzájomného zdieľania sa. Boli nám ponúknuté štyri podnety na uvažovanie a zdieľanie sa v hľadaní viditeľného spoločenstva so všetkými, ktorí milujú Krista. Konkrétne išlo o tieto námety na uvažovanie a žitie v praxi:
1.) Pridaj sa k miestnemu modlitebnému spoločenstvu
2.) Rozšíriť priateľstvo poza hranice, ktoré nás obmedzujú
3.) Pravidelne sa zdieľať a modliť s inými
4.) Urobiť hmatateľnejším spoločenstvo medzi všetkými, ktorí milujú Krista

V popoludňajších hodinách program stretnutia ponúkal vyše dvadsať tém, ako napríklad kríza, nezamestnanosť, neistota, spravodlivosť a ľudské práva, ekumenický dialóg.

Videli sme jedno z európskych miest a zažili život v ňom. Medzi mnohými ponukami bolo možné navštíviť mešitu Grand Mosqueé, Synagógu pokoja, Európsky parlament, Múzeum moderného a súčasného umenia, rumunskú ortodoxnú farnosť, Múzeum diela Notre-Dame a iné.

Spoločné modlitby v spevoch a tichu napoludnie a večer sa konali súbežne na piatich miestach: v katedrále, v protestantskom kostole sv. Pavla a v troch halách štrasburského veľtržného areálu v štvrti Wacken. Na týchto modlitbách nás brat Alois (prior komunity Taizé) pozýval k prehĺbeniu našej viery a ponúkol svoj pohľad na podnety, nad ktorými sme uvažovali vo farnostiach.

Z listu brata Aloisa: „Viera nie je systém, ktorý by ponúkal vysvetlenie na všetko. Boh sa jednoducho nespráva tak, aby splnil naše očakávania, ani v našich životoch, ani vo svete. Takže v každom z nás môže súčasne s vierou existovať aj pochybnosť. Možno sa časom staneme citlivejšími k nezrozumiteľnosti Boha. To by nám nemalo naháňať strach! Naopak, môže nás to viesť k tomu, aby sme za účelom nájsť zdroj dôvery v Bohu, šli hlbšie. Skúsenosť s utrpením a zlyhania nás môžu viesť k hlbšej dôvere v Božiu lásku, ktorá je za všetkým, ktorá je mimo našej kontroly."

Pre mňa osobne to bol čas a priestor na uvedomenie si, že napriek všetkým tým ťažkým udalostiam, ktoré sa denno-denne vo svete, aj v našom okolí dejú, že napriek tomu, Kristova láska bola, na tejto Púti dôvery, zosobnená v ľuďoch, ktorí nás prijali a starali sa o nás, tak ako o bratov a sestry. Verím, že si každý pútnik odniesol kúsok evanjeliovej radosti do svojho domova.

Je pre mňa vždy obohacujúce vidieť toľkých mladých z rôznych národov, ktorí hľadajú Krista nielen v teoretickej rovine, ale hlavne, že Ho chcú spoznávať, vyjadriť v konkrétnych skutkoch voči tým, ktorých majú naokolo.

Text: Mária Magurová
Foto: Paľo Fabo, Kristína Jarošová, Mária Magurová

Ps: ak Ťa toto stretnutie zaujalo a chcel by si sa dozvedieť viac, tak Ťa pozývame na prezentáciu fotiek, ktorá sa uskutoční v utorok (14. januára 2014) po mládežníckej svätej omši (19:30) v kostole sv. Františka v Karlovej Vsi.