Vatikán: Sviatok Katedry sv. Petra

Katedra mini22. februára Cirkev slávi sviatok Katedry sv. Petra. Podľa tradície to bol deň, v ktorom sa sv. Peter ujal rímskeho biskupstva.

22. februára Cirkev slávi sviatok Katedry sv. Petra. Podľa tradície to bol deň, v ktorom sa sv. Peter ujal rímskeho biskupstva. Slávením sviatku Katedry sv. Petra si pripomíname dôležitosť učiteľského úradu apoštola Petra a jeho nástupcov pre jednotu Cirkvi.

Tento rok sa sviatok Katedry sv. Petra niesol v duchu verejného konzistória kardinálskeho zboru. Počas slávnostnej liturgie, ktorej sa zúčastnil aj emeritný pápež Benedikt XVI., pápež František ustanovil 19 nových kardinálov.

Tato slávnosť je v samotnej Bazilike sv. Petra sprevádzaná niekoľkými vonkajšími znakmi. Napríklad bronzová socha sv. Petra pochádzajúca z XIII. storočia je oblečená do pontifikálnych šiat, ktoré donedávna používali pápeži. „Trón sv. Petra“, ktorý držia štyria cirkevní otcovia a ktorý je barokovým delom Berniniho, je ožiarený množstvom sviečok. Dodatkovo v tomto roku, od sviatku Katedry sv. Petra, Svätý Otec František začal používať nový pápežský trón.

„Čerešničkou“ osláv sviatku Katedry sv. Petra bolo osobné stretnutie niektorých Slovákov s novovymenovaným kardinálom a štátnym sekretárom Pietrom Parolinom pred domom sv. Marty.

Text a foto: lmb