Vatikán: Deň zmierenia

Penitenciaria miniMame pracovať nad naším človečenstvom, aby sme nebránili, ale napomáhali ľuďom v prístupe k milosrdenstvu a odpusteniu.

V piatok 28. marca 2014 sa pápež František stretol s viac ako 500 účastníkmi XXV. ročníka kurzu interného fóra organizovaného Apoštolskou penitenciáriou. Okrem kňazov a bohoslovcov, riadnych účastníkov kurzu, sme na audiencii so Svätým Otcom boli prítomní aj my, menši penitenciári pápežských rímskych bazilík. Audiencia bola krátka, ale slová biskupa Ríma boli silné. V prvom rade nám pripomenul, že máme byť „ľuďmi Ducha Svätého“, mame pracovať nad naším človečenstvom, aby sme nebránili, ale napomáhali ľuďom v prístupe k milosrdenstvu a odpusteniu. Pápež nás napomenul, aby sme neboli príliš prísni na penitentov, ale ani veľmi zhovievaví .

V ten istý deň o 17.00 hod. v Bazilike sv. Petra otvoril Svätý Otec kajúcou pobožnosťou za hojnej účasti veriacich rímsku pôstnu iniciatívu „24 hodín pre Pána“. V jej centre bolo slávenie sviatosti zmierenia. Nie kardináli ani preláti sprevádzali pápeža k oltáru, ale my, ktorí sme denne v pápežských bazilikách nástrojmi Božieho milosrdenstva. Počas kajúcej pobožnosti Svätý Otec nielen spovedal, ale sa aj sám vyspovedal. Pokľakol pred jedným z nás, najbližším pápežským spovedníkom. Náhodou to bol rektor našej komunity. Skôr, ako sa začal sviatostný úkon, dojatý spovedník povedal: „Svätý Otče!“ Ako odpoveď počul: „Teraz len obyčajný brat...“.

Text: P. Lucián; foto: br. Andrzej Pawlik a P. Lucián