Spišský Štvrtok, Košice, Nitra: Stretnutia asistenta pre Rytierstvo Nepoškvrnenej

RNBrat Martin Mária Kollár, asistent kustódie minoritov na Slovensku pre Rytierstvo Nepoškvrnenej, sa 7. a 8. apríla stretol s predstaviteľmi RN v Spišskom Štvrtku, Košiciach a v Nitre.

Brat Martin Mária Kollár, asistent kustódie minoritov na Slovensku pre Rytierstvo Nepoškvrnenej, sa 7. a 8. apríla stretol s predstaviteľmi RN v Spišskom Štvrtku, Košiciach a v Nitre.

 

V Spišskom Štvrtku spolu s br. Witoldom Adamczykom OFMConv., zodpovedným za RN v miestnej farnosti, slávil svätú omšu, počas ktorej sa v homílii prihovoril veriacim, pričom poukázal na skutočnosť, že podobne ako Pán Ježiš bol pokúšaný v konfrontácii so ženou pristihnutou pri cudzoložstve, vďaka čomu mohol ukázať hĺbku Božieho milosrdenstva, podobne aj my sme v konfrontácii s hriechom pozvaní reagovať v duchu milosrdenstva. K tomu nám môže vynikajúco pomôcť láska nepoškvrnenej Panny Márie. Po sv. Omši nasledovala prednáška v kostole sv. Ladislava, v ktorej br. Martin zdôraznil priam nevyhnutnosť použitia strelných modlitieb – zvlášť k Nepoškvrnenej – v kritických situáciach, ako aj potrebu duchovného čítania, počas ktorého sa stretávame so živou osobou nášho Spasiteľa a jeho panenskej Matky.

 

V Košiciach sa br. Martin stretol s vedúcim animátorom Modrej armády Rytierov Nepoškvrnenej (MARN) J. A. Vávrom a s členmi predstavenstva tohto občianskeho združenia. Najprv celebroval sv. omšu spolu s Vdp. Petrom Novákom, farárom farnosti na sídlisku KVP, kde sa stretávajú členovia MARN. Po svätej omši nasledovalo stretnutie týkajúce sa možností spolupráce a začlenenia MARN do Rytierstva Nepoškvrnenej, keďže majú takmer identickú spiritualitu i pôvod. Členovia modrej armády sa zameriavajú zvlášť na ochranu človeka od počatia. S veľkou horlivosťou sa modlia krížovú cestu nenarodených – touto modlitbou bolo aj zakončené stretnutie na sídlisku KVP. (Jeden z členov predstavenstva vyrába nástenné ružence – viď foto.)

 

V Nitre sa brat Martin stretol s Dariuszom Żuk-Olszewskim, bývalým šéfredaktorom časopisu Rytier Nepoškvrnenej, ktorý vo februári t.r. zorganizoval v Nitre výstavu o sv. Maximilánovi, ako aj akadémiu o utrpení tohto zakladateľa Rytierstva Nepoškvrnenej. Hovorili spolu o možnosti predstavenia tejto výstavy a akadémie aj v iných mestách, o spolupráci na tvorbe web stránok, či publikačnej činnosti.

 

Text a foto: br. Michal Lacko, br. Martin