Vatikán: Veľkonočná vigília

Pascha miniVo Vatikáne sa slávenie veľkonočnej vigílie, najväčšej a najsvätejšej noci v celom roku, začalo o 21. hod. obradom posvätenia ohňa. V predsieni svätopeterskej baziliky pápež sa modlil nad „novým“ ohňom od ktorého zažal aj veľkonočnú sviecu.

Vo Vatikáne sa slávenie veľkonočnej vigílie, najväčšej a najsvätejšej noci v celom roku, začalo o 21. hod. obradom posvätenia ohňa. V predsieni svätopeterskej baziliky pápež sa modlil nad „novým“ ohňom od ktorého zažal aj veľkonočnú sviecu.


Po odspievaní „Exultetu“ pokračovala liturgia slova, na záver ktorej sa prihovoril Svätý Otec. Vo svojej homílii nadviazal na slová zmŕtvychvstalého Ježiša, v ktorých oznamuje ženám, že ide do Galiley. „Galilea je miestom prvého povolania, kde sa všetko začalo. Vrátiť sa tam, to znamená vrátiť sa k miestu prvého povolania“ – povedal pápež.


Po liturgii slova nasledoval obrat krstu a birmovania, ktorý vyslúžil pápež František desiatim katechumenom. Pomedzi nimi boli piati Taliani a katechumeni z Bieloruska, Francúzka, Libanonu, Senegalu a Vietnamu. Následne pokračovala liturgia eucharistie.


V záver Veľkonočnej vigílie Svätý Otec ešte raz povzbudil všetkých, aby išli do Galiley na stretnutie s Pánom a zablahoželal k veľkonočným sviatkom.


Text a foto: lmb