Vatikán: Veľkonočná nedeľa

Rim miniPápežská sv. omša bola skutočne hlbokým zážitkom. Blízkosť oltára, kvetinová výzdoba, ktorou prispeli Holanďania, krása liturgie..., to všetko napomáhalo dobrému prežitiu týchto momentov.

K vatikánskej Veľkonočnej nedeli niečo osobné: Ráno, 6.30 hod., slovenské veľkonočné raňajky. Sám, ale s vďačným srdcom, sedím pri stole spomínajúc na sestry vykupiteľky z Teutonicum, ktoré mi dopriali hrudku, voňavú pásku, aj mäsité výrobky spod Tatier. Dobre naladený bežím na siedmu do spovednice. Je pochopiteľné, že dnes ráno nikto nepríde, ale poriadok treba dodržať. Je to dobrý čas na osobnú modlitbu.

V tento deň sa patrí byť na pápežskej liturgii na námestí, aj napriek tomu, že kňazi nemôžu koncelebrovať a veľkonočnú omšu František bude slúžiť sám. Chytil som dobrý „flek“ , hneď za biskupmi. Ceremoniár, ktorému som v sobotu večer len náhodou poprial „Buona Pasqua“, si na to spomenul a nechal ma na pokoji. Bolo to dobré miesto na robenie pekných fotografií.

Pápežská sv. omša bola skutočne hlbokým zážitkom. Blízkosť oltára, kvetinová výzdoba, ktorou prispeli Holanďania, krása liturgie..., to všetko napomáhalo dobrému prežitiu týchto momentov. Liturgické slávenie sa začalo úkonom „Petrus, Resurrectionis testis“. Peter, dnes František, je svedkom Zmŕtvychvstalého Pána. Počas spevu diakona pred súčasným Petrom a pred zhromaždenými, sa postupne odkrývala ikona Najsvätejšieho Spasiteľa. Ďalším mimoriadným momentom tohtoročnej omše bolo spievanie Stichiry Paschy, byzantského liturgického spevu, ktorý je vo východnom obrade súčasťou Veľkonočnej utierne. Tento byzantský prvok zaradili do veľkonočnej pápežskej liturgie preto, lebo tohto roku Východ aj Západ slávia Veľkú noc v rovnakom čase.

Po sv. omši sa uskutočnila krátku jazda „papamobilom“ po námestí, a to aj napriek tomu, že pápež František „nenápadne“ dal najavo, že už na to niet veľa času. Presne napoludnie Svätý Otec z balkónu vatikánskej baziliky predniesol veľkonočné posolstvo a udelil Požehnanie mestu a svetu.

Po dobrom talianskom obede vo sviatočnej atmosfére rehoľnej komunity bol čas na krátky oddych a sv. omšu s Poliakmi. Následne pokračovala moja dvojhodinová služba v spovednici, počas ktorej sa už osobná modlitba striedala s vysluhovaním sviatosti zmierenia. Dobrá večera a posedenie pri slovenskom pive ukončili prvý deň veľkonočných sviatkov.

Ďakujúc všetkým za sviatočné pozdravy, Vám želám, aby radostné Aleluja každého z Vás vždy sprevádzalo na ceste Vaším životom.

Text a foto: P. Lucián