Brehov: Duchovná kapitula

KapitulaV dňoch 28.4 – 1.5. 2014 sa v Brehove konala duchovná kapitula minoritov kustódie Nepoškvrneného počatia Panny Márie na tému Minoritská identita v apoštoláte.

V dňoch 28.4 – 1.5. 2014 sa v Brehove konala duchovná kapitula minoritov kustódie Nepoškvrneného počatia Panny Márie na tému Minoritská identita v apoštoláte.

Na kapitule sa zúčastnil generálny asistent pre minoritov východnej Európy br. Jacek Ciupiński, vikár krakovskej provincie br. Piotr Stanisławczyk, 15 rehoľníkov slovenskej kustódie minoritov, ako aj dvaja hostia – jeden brat z misie v Albánsku, ktorý nie je členom kustódie a jeden brat s dočasnými sľubmi.

Kapitulné stretnutie sa začalo slávením svätej omše v Miškolci spolu s bratmi maďarskej minoritskej provincie práve v deň výročia smrti Božieho sluhu Didáka Kelemena, provinciála bývalej uhorskej provincie, do ktorej vtedy (18. stor.) patrila aj terajšia slovenská kustódia.

Počas stretnutí v Brehove bratia diskutovali o vypočutých prednáškach na témy: Otvorenosť na zmenu; Acedia (duchovné znechutenie); Ako dnes realizovať výzvu Pána Ježiša: Vy im dajte jesť. Rozprávali aj o výzve k modlitbe za nenarodené deti, ako aj o iných záležitostiach.

V rámci kapituly bratia navštívili aj blízku dedinku Rad, v ktorej slúžili svätú omšu na mieste bývalej kaplnky a kláštora, v ktorom žili bratia pred presťahovaním sa do Brehova. Na týchto miestach bol v tomto roku ukončený archeologický prieskum, počas ktorého boli exhumované telesné pozostatky bratov. V 17. storočí tu siedmi z nich zomreli mučeníckou smrťou.

Duchovná kapitula bola ukončená zverením bratov a diel kustódie nepoškvrnenej Panne Márii.

.

Text: br. Martin; foto: br. Jacek a iní