Spievajte mu vy, čo vychádzate na more

juniorsky splavPri týchto slovách sa každý z nás pousmial, pretože sme sedeli na brehu Malého Dunaja s naloženými loďkami, pripravení vyplávať. Modlili sme sa ranné chvály a nikto z nás nečakal, že dnešné texty budú také aktuálne.

Pri týchto slovách sa každý z nás pousmial, pretože sme sedeli na brehu Malého Dunaja s naloženými loďkami, pripravení vyplávať. Modlili sme sa ranné chvály a nikto z nás nečakal, že dnešné texty budú také aktuálne.

Je pondelok, 23. jún, a naša juniorská komunita sa na záver formačného roku vybrala na splav. Keď sme to oznámili našim českým spolubratom, nechápali. V češtine totiž slovo „splav" označuje miesto na priehrade, kadiaľ odteká voda... Nakoniec sme sa dohodli, že „jdeme na vodu".

Mali sme štyri dvojmiestne člny, ktorých posádky vyzerali nasledovne: páter Tomáš s bratom Ondrejom, páter Martin s bratom Vladimírom, brat Josef s bratom Tomášom a brat Petr s postulantom Petrom.

Vyrazili sme z Kempu u Matisa pri dedinke Jelka. Obednú prestávku sme si dopriali pri vodnom mlyne, stále pri Jelke (Malý Dunaj je dosť kľukatý). Okolo 17:00 sme dorazili do kempu Potônske lúky. Rozložili sme stany, zahrali sme si futbal, pomodlili sme sa vešpery, opiekli sme si nejaké klobásy a išli sme spať.

Ráno nás nezobudilo slnko, ale kohút a perličky, ktoré vôbec nebrali do úvahy fakt, že nočný kľud by mal byť aspoň do 6:00. Po raňajkách sme pokračovali v plavbe. Keďže sme už boli skúsenejší, začali sme sa predbiehať, pretekať a sem-tam sme do seba aj narážali. Nikto sa však neprevrátil. Cestu nám skomplikovala jedna hrádza, cez ktorú bolo treba preniesť člny. Neďaleko za ňou sme sa zastavili na obed pri ďalšom vodnom mlyne. Plavbu sme ukončili pod mostom v dedinke Jahodná, kde sme mali ešte dosť času vyblázniť sa vo vode...

text: br. Tomáš M.
foto: bratia minoriti