Bratislavské rodiny z Misie Mariinej znova v Rodinkove

1-miniLV týždni od 20. do 26.júla 2014 obsadilo Dom prijatia pre rodiny Rodinkovo v Belušských Slatinách niekoľko desiatok rodín - áno, bolo ich odhadom 25, spolu 120 duší zo Spoločenstva Misia Máriina z Bratislavy pod vedením minoritov...

V týždni od 20. do 26.júla 2014 obsadilo Dom prijatia pre rodiny Rodinkovo v Belušských Slatinách niekoľko desiatok rodín - áno, bolo ich odhadom 25, spolu 120 duší zo Spoločenstva Misia Máriina z Bratislavy pod vedením minoritov - pátra Tomáša z Karlovej Vsi - 53 dospelých, 25 mladých ako animátorov pre 42 detí. Najmladší účastník Janko mal 3 týždne!

Na letnú duchovnú obnovu sme sem prišli už po druhý raz a znovu sme tu našli prostredie, kde sa dá zabezpečiť si svojpomocne starostlivosť staršími deťmi o malé deti tak, aby sa rodičia mohli venovať duchovnej oblasti.

Tohoročná téma - Mária, vzor našej viery podľa evanjelistu Lukáša - nás usvedčovala o súčasnom stave nášho žitia viery v spoločenstve. Máriin príklad nám ukazoval ako Boha počúvať, aby sme sa obrátili na cestu ku spáse, čiže učiť sa od Márie počúvať Boha a prijímať ako nás vedie ku sebe. Pátrovi ďakujeme za jeho slová. Vďaka jemu sme si uvedomili, akým veľkým darom je pre nás spoločenstvo, ktorého zmyslom je čo najlepšie sprítomňovať Krista. Ono je pre nás miestom dozrievania vo viere.

Týždeň sme začali spoločným obradom zmierenia s individuálnym rozhrešením, s tým vedomím, že hriech každého z nás dopadá aj na ostatných v spoločenstve či rodinu. Umožnilo nám to vykročiť na cestu obrátenia spolu ako spoločenstvu, ktoré potom pomáha vzájomne vidieť sa v pravde. Od Márie sa chceme učiť žiť svoju vieru obzvlášť v tomto roku našej Sedembolestnej Matky.

Počas obnovy bol čas aj na oddych a zábavu. Aj tohto roku sme pretekali v detskej a dospeláckej "Obnoviáde". Vo štvrtok sme spoločne navštívili neďaleký Mojtín, kde sme slávili sv. omšu a mali prechádzku do jaskyne sv. Jozefa. Animátori, okrem dozerania na najmenších, viedli ich modlitby a duchovný program na tému sv. Ján Pavol II. a umenie. Súčasťou skvelého programu pre deti bola aj nočná hra a dokonca diskotéka.

.

text: Peter Kadlečík

foto: Monika Vaneková

.

.