Brehov: Detský tábor

detsky miniNa sviatok sv. Kláry, 11. augusta, sa v Brehove začal detský tábor organizovaný našou. Tohoročným heslom bolo: Spoznaj Pannu Máriu: jej 7L+7J.

Na sviatok sv. Kláry, 11. augusta, sa v Brehove začal detský tábor organizovaný našou. Tohoročným heslom bolo: Spoznaj Pannu Máriu: jej 7L+7J.

Deti počas jednotlivých dní poznávali sedem bolestí Panny Márie a zároveň zisťovali, že keď ťažkosti prijímame s láskou, vedia są zmeniť na dobro a na radosť.&+

V prvom dni ich na to upozorňoval starec Simeon aj úsmevná scénka animátorov o siedmych bolestiach účastníkov tábora v Brehove. V druhom dni sme pre zlé dopoludňajšie počasie museli utiecť, nie do Egypta, ale do vnútra brehovského kláštora a tam tvoriť výtvarné aj tanečné kreácie. Našťastie po obede bolo fajn, takže są dalo šantiť aj na tráve a iných športových povrchoch.

Tretí deň bol v znamení skutočne zaťažkávajúcej skúšky – pešia púť do Radu dedinky, kde boli objavené hroby mučeníkov, bratov z našej minoritskej rehole. Cca 5 km prejdených pešo, spojených s prekonaním rieky Latorice na nafukovacom člne a s riešením rôznych úloh, dal deťom riadne zabrať. Preto veľmi dobre padol guľáš, oddych a sv. omša v tamojšom kostolíku. Ešteže naspäť sa šlo autobusom :) (Ďakujeme, pán farár, Roland). Nočnou bodkou za stredou bola nočná skúška odvahy, ktorú deti, v pre ne neznámom prostredí tzv. „fary”, zvládli zväčša veľmi dobre.

Štvrtok bol po náročnom dni viac oddychový. Veľmi dobre padol novospustený bazén a iné (ľahšie) aktivity. Piatok sa niesol v znamení športových hier v blízkom Jastrabí. Popoludní príprava na galavečer, na ktorom deti predstavili tance, ktoré si pripravili, pozreli sme si fotky a vyhlásili víťazov táborovej súťaže.

Každodenné sväté omše s výborným hudobným (a hereckým:) sprevádzaním, originálna táborová hymna s nápevom z piesne Sestrička z Kramárov (text – viď. fotografie), výborné počasie (okrem spomenutého dopoludnia), ovečky a iné zvieratká kláštornej záhrady, množstvo hier a súťaží vytvorili podmienky, v ktorý deti (ale aj animátori) mohli rozvíjať všetko dobré a pekné, čo v nich je. Pre mňa azda najkrajším na tábore bolo vidieť, ako pekne deti medzi seba prijali aj rómske deti z detského domova (zväčša už bývajú v náhradných a profesionálnych rodinách), takže v Kremnici pred domovom sme mali v celku príjemný problém – ako deti dostať z auta. Pomohla nádej, že ak Pán Boh dá, na budúci rok sa opäť uvidíme.

Text: br. Martin; foto: animátori