Porciunkula: Návšteva pápeža

Slávime 800 rokov odvtedy, ako svätý František získal od pápeža Honória III. odpustky pre tento kostolík.


Za „normálnych“ okolností musí každý návštevník baziliky prejsť kontrolou, či vo vreckách alebo v batožine neprenáša nejaký nebezpečný predmet. Tentokrát nás počas cesty do baziliky kontrolovali hneď trikrát. Aby sme sa dostali až dovnútra, potrebovali sme lístky. Ja som si ho už nestihol vybaviť, tak mi jeden z miestnych minoritov daroval ten svoj. Náš sektor bol na tej „pravej“ strane Porciunkuly. Malo to viacero výhod. Ale nepredbiehajme…

Svätý Otec prišiel autom až ku vchodu do baziliky, kde ho privítal obraz svätého Františka vytvorený z lupienkov kvetov. Čakali tu aj bratia františkáni, ktorí pápeža voviedli do baziliky. Svätý Otec vošiel do Porciunkuly, maličkého kostolíka uprostred baziliky, kde sa asi 15 minút v tichosti modlil. My sme sa modlili spolu s ním, pričom sme dúfali, že nezaspal (chvíľami to tak vyzeralo…).

Nasledovala krátka katechéza o odpúšťaní, po ktorej pápež zamieril do najbližšej spovednice. Kým sme sa my pomodlili ruženec a zaspievali niekoľko piesní, pápež František vyspovedal 19 osôb.

Potom zamieril do sakristie, pričom prechádzal tesne vedľa nás. Minoritskí novici ho poprosili o modlitbu, pretože o tri týždne budú skladať prvé sľuby. Keď sa pápež dozvedel, že je tam aj brat z Írska, ktorý sa učí po taliansky, okomentoval to dvoma slovami: „Á, whisky...“

Pred odchodom František navštívil chorých bratov. Počas rozlúčky nám všetkým ešte raz zopakoval podstatu svojho príhovoru: Ak chceme, aby Boh odpustil nám, musíme aj my odpustiť svojim blížnym. Následne ho VW Golf odviezol na miestny štadión, kde nastúpil do vrtuľníka a odletel do Ríma.

Text a foto: br. Tomáš M.