Cyklopúť 2017: Záver

Štvrtok 17. 8. Čakal nás voľný deň, ktorý sme začali sv. omšou v slovenskom Ústave sv. Cyrila a Metoda. Prišli sme tam, ako inak, na bicykli. Bola to už ale definitívne posledná tohtoročná jazda na cyklopúti.

Po návrate a naložení bicyklov do auta sme sa vybrali do centra Ríma, kde sme si dali celodenný rozchod. Každý sa vybral tam, kam ho srdce volalo: niekto za spoznávaním histórie a pamiatok slávneho mesta Ríma, iní pochodili obchody, či miestne reštaurácie a zmrzlinárne. Pred polnocou sme sa opäť všetci stretli v Dome poľskom. Pre toho, kto by sa čudoval, prečo až tak neskoro: Rimania majú dve vlakové stanice s rovnakým názvom „La Giustiniana“, čo sme samozrejme nepredpokladali. A tak posledná skupinka vystúpila z vlaku niekde úplne inde, ako plánovala. Vďaka pomoci Jančiho, ktorý autom prišiel po stroskotancov, sa teda všetci šťastne dostali domov, aj keď s miernym oneskorením.

V piatok nás už čakala len cesta domov späť k našim blízkym. Lietadlo sa odlepilo zo zeme a plachtilo medzi oblakmi. My, šťastní zo zvládnutia celej cyklopúte, zo spoznania krásnych miest Ríma a jeho okolia, šťastní zo spoločenstva cyklopútnikov, ktoré sme vytvorili, zo zážitkov, ktorých máme neúrekom a vďační pátrovi Luciánovi, ktorý stojí za týmto všetkým, sme sa opreli do sedadiel a zatvorili oči... máme čo dospávať.

text: Janka Kosseyová
ilustračné foto: http://www.settimanalezona.com/