Spomienky na 21. FSM

Prednášky, stretnutia, sväté omše, koncerty skupín ako Espé alebo Noemiracles, večer smíření a množstvo ďalších zaujímavých aktivít si pre nás tento rok po 21-krát pripravili organizátori Františkánského setkání mládeže od 30.6 do 4.7. 2017.

Na čelo akcie sa tento rok postavil (teraz už páter) Vladimír Hubálovský OMFConv. (ktorý sa na kňazské povolanie chystal medzi našimi bratmi minoritmi v Bratislave).

Františkánské setkání mládeže (alebo FSM) sa aj tento rok konalo na kopci zvanom Cvilín, vypínajúcom sa nad českým mestečkom Krnov, ktoré sa nachádza na pohraničí s Poľskom. My, mladí z Bratislavy, sme sa ho zúčastnili už po niekoľkýkrát spolu s bratmi z našej farnosti.

Nebudem písať o všetkých zážitkoch z FSM pretože – po prvé – každý z nás si z tohto stretnutia s Bohom priniesol späť domov niečo osobné – a po druhé – nedopísala by som sa, ani keby som to chcela skúsiť. Dovoľte mi teda priblížiť vám jeden obyčajne-neobyčajný deň FSMáka.

Po spánku v škole dole v Krnove na karimatkách sa náš deň začína krátkou (a o to intenzívnejšou) púťou na kopec Cvilín, na ktorý vedie sympatických 222 schodov. Raňajkujeme pod stanom, všetci pokope skrytí pred dažďom, po raňajkách nasledujú ranné chvály a po nich prednáška na tému stretnutia. Témou tohto ročníka bolo „Jsi šťastnou myšlenkou otce, identita muže a ženy.“ Počúvali sme prednášky o materstve a otcovstve, niečo o úlohe muža a ženy vo vzťahu nám porozprával o. Pavol Hudák. Pred obedom je zvyčajne svätá omša, po obede ďalšie zaujímavé prednášky a pestrý program doplní každý deň nejaká iná aktivita. Kopec Cvilín počas nášho stretnutia žije až do noci.

Po každej prednáške máme aj čas na diskusie v skupinkách – počas celého FSM sme rozdelení podľa veku a môžeme zdieľať svoje pocity a myšlienky s rovesníkmi.

Tento rok to bolo štvrtýkrát, čo som sa na FSM zúčastnila a jediná chyba, ktorú som na celom stretnutí našla (až na to, že by naozaj mohli urobiť lanovku hore na Cvilín) je tá, že stretnutie sa koná iba raz do roka. Zatiaľ som ani raz neoľutovala, že som tam prišla stráviť začiatok prázdnin s Bohom a s priateľmi a už sa teším na budúci rok.

Text: Ema Hrašková
Foto: Ema Hrašková a br. Tomáš M.