Krížová cesta (koronavírus)

Inšpiráciou pre túto krížovú cestu sú udalosti, ktoré práve prežívame. Každý deň pribudne jedno zastavenie...

Úvod

Včera som si uvedomil, že už dlhší čas som sa nemodlil krížovú cestu – a to aj napriek tomu, že prežívame obdobie pôstu, ku ktorému modlitba krížovej cesty neodmysliteľne patrí. Ako ľahko sa dá zabudnúť – stačí zatvoriť kostol… Zaujímavé, akú veľkú silu má jeden malý vírus. Najskôr bola jeho existencia spochybňovaná, potom podceňovaná, ale keď ukázal svoju silu, postavil do pozoru asi všetkých ľudí na zemi. Skúsenosti ukazujú, že najlepšou obranou je prevencia. Asi žiadna krajina nebola pripravená ideálne, ale čím skôr začala realizovať preventívne opatrenia, tým viac životov zachránila. Čo to však má spoločné s krížovou cestou? Aj hriech je taký malý vírus, ktorého existenciu dnes mnohí spochybňujú a podceňujú. Ak mu však dovolíme prepuknúť v plnej sile… A práve teraz je ten čas, kedy môžem podniknúť preventívne opatrenia a pripraviť sa. Ani v boji proti koronavírusu, ani v boji proti hriechu sám nič nezmôžem. Tak ako koronavírus môžeme poraziť len vtedy, ak budem počúvať pokyny kompetentných a znášať isté nepohodlie, tak aj hriech môžem poraziť iba vtedy, ak budeme počúvať Ježiša Krista a vydáme sa s ním na krížovú cestu…

– brat Tomáš M. Vlček

I. Prázdnota

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

„Poďme sa pozrieť do skladu štátnych hmotných rezerv: nachádza sa tam nula kusov ochranných oblekov pre zdravotníckych pracovníkov, nachádza sa tam nula kusov návlekov na obuv k ochranným oblekom, nula kusov ochranných okuliarov, nachádza sa tam nula kusov respirátorov FFP3 (to sú tie kľúčové respirátory, ktoré majú chrániť lekárov a zdravotné sestry), nachádza sa tam nula kusov respirátorov FFP2…“

– Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii
po stretnutí s vedením správy štátnych hmotných rezerv
dňa 22. marca 2020 (https://video.azet.sk/embed/3005910/)

01

(Ne)obyčajne malý vírus dokáže v priebehu niekoľkých dní vyprázdniť naše sklady – zvlášť vtedy, ak nie sme dobre pripravení. Aj hriech vyvoláva prázdnotu, pretože hriech je vždy nedostatkom – nedostatkom dobra. Čím viac hriechu, tým väčšia prázdnota.

Zdá sa, že ani Ježiš nebol dobre pripravený. Napriek trojročnému pôsobeniu sa v hodine H ocitol sám a s prázdnymi rukami. Nikdy však neprestal veriť Otcovi a práve vďaka tejto viere nám má stále čo ponúknuť – svoj život za naše životy. Vírus začneme brať vážne až vtedy, keď zistíme, že spôsobuje smrť. Podobne je to s hriechom, „lebo mzdou hriechu je smrť, ale Boží dar je večný život v Kristovi Ježišovi, našom Pánovi.“ (List Rimanom 6,23)

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

 

Photo by Paul Basel from Pexels

II. Mapa

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

Ministerstvo vnútra vytvorilo interaktívnu mapu, na ktorej vidíme, ako sa koronavírus šíri na území Slovenskej republiky. (https://portal.minv.sk/covid19map/)

02

Žiaľ, mapa nám ukazuje iba to, kde všade už vírus bol odhalený. Neukazuje nám, kde všade sa vírus v danom momente ukrýva. Miesta označené červenou farbou sa len tak ľahko nestanú naším cieľom. Skôr naopak, pokúsime sa im vyhnúť. Pokiaľ vírus nepracuje už aj v našich telách…

Ježiš berie kríž na svoje plecia. Nemá mapu, ale cieľ svojej cesty už pozná. Nesie ho na pleciach. Už je „nakazený“. Choroba menom hriech sa na ňom o chvíľu vyzúri v plnej sile.

Robím všetko preto, aby ma koronavírus obišiel. Som doma. Von vychádzam iba v nevyhnutných prípadoch – vtedy nosím rúško, dodržiavam odstup a po návrate si poriadne umyjem ruky. Možno mám v mobile už aj jednu z dostupných aplikácií, ktoré majú sledovať, či som sa nestretol s nakazeným človekom. Chránim sa, lebo zo všetkých strán počúvam, aké je to dôležité.

Aj Sväté písmo nás k tomu vyzýva: „Chráňte sa zla v akejkoľvek podobe!“ (1. list Solúnčanom 5,22). Boh nám dal aj mapu, ktorou je naše svedomie: „Všetko skúmajte a čo je dobré, toho sa držte!“ (1. list Solúnčanom 5,21). A ak sa aj nakazíme, liek už je známy. Stačí vyhľadať kňaza a pristúpiť k svätej spovedi. To sa dá aj v týchto ťažkých časoch.Tak to zbytočne neodkladajme, aby sme nenakazili ďalších.

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

III. Obmedzenie pohybu

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

Zatvorené hranice, zatvorené obchody, zatvorené školy, zatvorené fabriky, povinná karanténa, spoje obmedzenom režime a akoby toho nebolo málo, rušia sa aj vlaky zadarmo pre študentov… Jednoducho všetko preto, aby sme zostali doma!

(https://www.korona.gov.sk/covid-19-prijate-opatrenia.html)

03

Malý vírus vyhráva. Všetkých nás drží v šachu. Ale nevzdávame sa. My ľudia sme už takí. A tak hoci sme zatvorení, otvárajú sa nám nové obzory. Viac komunikujeme cez sociálne siete, viac čítame knihy, viac pozeráme filmy, viac spíme, viac sa modlíme a možno aj viac myslíme na druhých – ako by sme im mohli pomôcť.

Aj nad Ježišom kríž v istých momentoch vyhrával, držal ho pri zemi. Ale ani Ježiš sa nevzdáva. Spája ľudskú vytrvalosť s Božskou trpezlivosťou a skúša vstať. Možno sa mu to nepodarilo na prvýkrát, možno by to ani sám nezvládol, ale jeho ľudská vytrvalosť a Božská trpezlivosť vzbudzuje sympatie u ľudí naokolo a prebúdza ochotu pomôcť. A tak môže Ježiš – navonok spútaný, ale vo vnútri slobodný – kráčať ďalej…

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

Fotka: Videoreporter Mirrec Photography v albume "Karanténa" v Bratislave (COVID-19)

IV. Matka a dieťa

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

Možnosť prenosu koronavírusu z matky na plod nie je dokázaná, dojčiť dieťa môže.

Webnoviny.sk | 17. 03. 2020

Neznámy vírus vyvoláva veľa otázok. Hľadáme odpovede. Zaujímavé však je, že pri tomto – často podvedomom – hľadaní, nachádzame aj odpovede, ktoré sme vlastne nehľadali. Ako trefne poznamenal kardinál Krajewski, koronavírus spôsobuje, že sme všetci za život. Možno práve preto, že ohrozený je aj ten MÔJ ŽIVOT. Sme ochotní vzdať sa mnohých slobôd, aby sme mohli žiť. Aj lekári cítia výčitku, keď musia rozhodovať o tom, kto prežije, lebo by chceli zachrániť všetkých.

Ježiš sa práve stretáva so svojou matkou. Je to osoba, ktorá mu darovala „ľudský“ život. Je to jedno z ich posledných stretnutí pred smrťou. Tragédia tohto stretnutia spočíva v tom, že matka by nemala byť svedkom smrti svojho dieťaťa. Matku predsa všetci spájame počiatkom života. V dnešný deň [25. marec] si zhodou okolností pripomíname aj prvé stretnutie Ježiša a Márie, pretože prežívame slávnosť Zvestovania Pána. Je to moment, kedy sa Ježiš počal ako ľudská bytosť, ako človek.

04

Tento deň je už dlho aj Dňom počatého dieťaťa. Okrem rúška nosíme aj bielu stužku, ktorá symbolizuje nevinnosť a bezbrannosť. Také sú aj deti, zvlášť tie nenarodené. Nemajú hlas, ktorým by bránili svoje základné ľudské právo, právo na život. Nevieme, či koronavírus toto právo tiež ohrozuje. Vieme však, že nemocnice na Slovensku odložili plánované zákroky a riešia iba akútne stavy. Možno odložili aj vykonávanie umelých potratov. Ak chceme, aby matky (a otcovia!) boli svedkami nie smrti, ale narodenia svojich detí, môžeme sa dnes pustiť do deväť mesiacov trvajúceho duchovného boja tým, že si nejaké dieťa duchovne adoptujeme. Návod sa nachádza na stránke kampane 40 dní za život: https://www.40dnizazivot.sk/duchovna-adopcia-nenarodeneho-dietata

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

Ilustrácia: https://25marec.sk/na-stiahnutie/

V. Kto pomôže?

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

„Komentár Daga Daniša: Európa opustila Talianov, keď ju najviac potrebujú. Viaceré západné médiá si všimli, že Talianov počas pandemickej krízy opustili ich najbližší: EÚ a jej členské štáty…“

 – Aktuality.sk | 24. 3. 2020

5a

Mám(e) čo zlepšovať. Keď koronavírus zúril v Číne a média o tom začali prinášať prvé správy, ignoroval som ich. Keď koronavírus pricestoval do Talianska, stále som tomu nevenoval pozornosť. Problém som začal vnímať, až keď mi vírus „klopal na dvere“ a aj to mi ešte chvíľu trvalo, kým som ho začal brať vážne… Mám čo zlepšovať.

Ježiš zažil opačnú situáciu. Zo začiatku išli za ním davy, ale čím bližšie bol Golgoty, tým väčšmi bol opustený. „Tu prinútili istého Šimona z Cyrény, Alexandrovho a Rúfovho otca, ktorý sa tade vracal z poľa, aby mu niesol kríž.“ (Evanjelium podľa Marka 15,21) Ani Šimon, idúc z práce domov, nechcel riešiť problémy, ktoré sa ho netýkali. Rímski vojaci mu nevedomky ukázali, že Ježišov problém sa ho týka viac, ako si myslí. Kto to však pripomenie mne?

Možno nastal čas položiť si otázku, či ešte beriem Ježiša vážne. Či sa tiež od neho postupne nevzďaľujem. Spolu s davom som prijal krst, prvé sväté prijímanie, birmovku a možno aj sobáš v kostole. Tento dav je však čoraz redší a mňa v ňom čoraz viac vidieť. A dnešná spoločnosť Ježiša tiež vedie na smrť. Mám zomrieť spolu s ním? Ako mu môžem pomôcť? Ježišove ruky a nohy budú o chvíľu pribité na kríž. Moje ruky a nohy sú zatiaľ voľné. Možno práve koronavírus ma prinúti konať. Pokračovať v Ježišovej misii.

Ilustrácia: https://cdnx.ilsussidiario.net/wp-content/uploads/2020/03/17/ospedale_bergamo_papa_giovanni_coronavirus_murale_lapresse_2020.jpg

Táto grafika sa nachádza na nemocnici pápeža Jána XIII. v meste Bergamo v centre regiónu Lombardsko, ktorý je najviac postihnutý pandémiou koronavírusu. Jej autorom je Franco Rivoli a zobrazuje lekára s respirátorom, ktorý objíma červenú [krvácajúcu] taliansku čižmu prikrytú talianskou vlajkou. Na vrchu sa nachádza nápis „Vám všetkým… Vďaka.“

VI. Rúško

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

„Zatýkali sudcov? Fajn, ale kde zoženiem rúško?“

– Eva Čobejová | Konzervatívny denník Postoj | 11. 03. 2020

Rúško. Ešte pred mesiacom mnohí z nás toto slovo nikdy nepočuli. Dnes ho nosíme všetci. A tak sa učíme rúško nielen skloňovať, nielen správne používať, ale dokonca aj vyrábať, pretože je ich nedostatok. Práve tento nedostatok vyvolal „Veronikinu“ reakciu. Začali sme sa deliť kúskami látky.

06

Vedú sa polemiky, či sú takéto rúška účinné. Prijímame ich také, aké sú, so všetkými obmedzeniami. Veď ani Veronikina šatka nestačila na to, aby Ježišovi zachránila život. Určite mu však na jeho krížovej ceste pomohla. Ale možno táto šatka zachránila život Veronike. Z vlastnej vôle prišla k Ježišovi a urobila ten jediný dobrý skutok, ktorý v danej chvíli mohla urobiť. Za odmenu dostala vzácnu relikviu, ktorá je musela celý život pripomínať, akú vyzerá láska. V dnešnej kritickej situácii nám teda môže chýbať nielen látka, ale aj láska. Preto sa nebojme deliť oboma.

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

Ilustrácia: Aj takéto rúška sme dostali od našich farníko...

VII. Pád ekonomiky

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

"Je to úplne iné, ako všetky krízy doteraz." Mikloš pomenoval, koho najviac zasiahne pád ekonomiky.

Hospodárske noviny | 26. 03. 2020

07

Ekonómovia hovoria, že kríza vyvolaná koronavírusom sa najviac dotkne tých najchudobnejších. Tých, ktorí žijú z ruky do úst. Ľahko môžeme skĺznuť k odsudzujúcej myšlienke, že za globálne rozšírenie vírusu môžu najmä bohatí ľudia, ktorí si môžu dovoliť veľa cestovať, ale doplatia naň najmä ľudia chudobní, ktorí pred ním nemajú kam utiecť. Bohatí ľudia môžu pracovať z domu. Sú poistení, takže majú z čoho financovať prípadnú liečbu. Chudobní ľudia si toto nemôžu dovoliť. Fyzická práca sa nedá vykonávať na diaľku. Ak zostanú doma, prídu o výplatu. Ťažko dodržiavať hygienu, keď mnohí nemajú prístup k tečúcej vode. Ťažko sa môžu izolovať, keďže pod jednou strechou bývajú mnohí. Ťažko si môžu dovoliť liečbu, lebo ju nemajú z čoho zaplatiť…

Ježiš Kristus nesie kríž za všetkých – bohatých i chudobných. Ale práve chudobní mu boli vždy blízki: „Duch Pána je nado mnou, lebo ma pomazal, aby som hlásal evanjelium chudobným.“ (Evanjelium podľa Lukáša 4,18) Bohatému mladíkovi povedal: „Ak chceš byť dokonalý, choď, predaj, čo máš, rozdaj chudobným a budeš mať poklad v nebi. Potom príď a nasleduj ma!“ (Evanjelium podľa Matúša 19,21) Veď „blahoslavení chudobní, lebo vaše je Božie kráľovstvo.“ (Evanjelium podľa Lukáša 6,20) Prečo to Ježiš robí nám vysvetľuje svätý Pavol: „Veď poznáte milosť nášho Pána Ježiša Krista, že hoci bol bohatý, stal sa pre vás chudobným, aby ste sa vy jeho chudobou obohatili.“ (Druhý list Korinťanom 8,9) A tak Ježiš Kristus padá a vstáva spolu s chudobnými – ako jeden z nich. Ale padá a vstáva aj spolu s bohatými. Preto bohatí a chudobní musia tiež padať a vstávať spolu.

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

Photo by Lorenzo from Pexels.

VIII. „Plačúci“ zdravotníci

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

„Koronavírus: V Taliansku sa nakazilo aj 4000 ošetrovateľov. […] Organizácia združujúca zdravotné sestry a bratov […] vyzvala […] vládu, aby ich vybavila dostatočnými ochrannými prostriedkami. […] Päťdesiat percent ošetrovateľov a lekárov je vystavených nebezpečenstvu vyhorenia. Mnohí z nich majú sami príbuzných, ktorí zomreli na COVID-19.“

Aktuality.sk | 29.03.2020

„Koronavírus: V nemocnici, kde jeden zo zamestnancov umrel na Covid-19 sú zdravotné sestry nútené používať vrecia na odpadky miesto ochranných oblekov.“

Independent | 26.03.2020

08

Pôvodne som tu chcel citovať svedectvo 38 ročného lekára z Lombardie menom Iulian Urban, ktorý počas tejto krízy uveril v Boha. Všetko však nasvedčuje tomu, že toto svedectvo nie je autentické. Situácia je náročná – lekári triedia pacientov a my ostatní triedime pravdivé a falošné správy. Lekári robia všetko preto, aby sa nenakazili koronavírusom. My ostatní robme všetko preto, aby sme sa nenakazili dezinformáciami – nielen o koronavíruse, ale aj o Bohu a viere. Lekári vydávajú svedectvo obetavej práce. Aj my ostatní sme pozvaní vydávať svedectvo. Nestavajme našu vieru na to, či nejaký lekár uveril alebo neuveril v Boha. Skôr sa zamerajme na to, či v týchto ťažkých chvíľach verím Bohu ja – či už pracujem v Cirkvi, vo vede alebo v banke. Veď aj Ježiš hovorí: „Neplačte nado mnou, ale plačte samy nad sebou…“ (Evanjelium podľa Lukáša 23,28)

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

Ilustrácia: https://gofashionideas.com/wp-content/uploads/2020/03/ccelebritiesnurses-trash-bags-coronavirus.jpg

IX. Moje osobné pády

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

Ak nenájdeš kňaza, aby si sa vyspovedal, hovor k Bohu, tvojmu Otcovi a povedz mu pravdu: „Pane, vyviedol som toto, toto a toto... Prepáč mi“ a pros o odpustenie s celým srdcom, so skutkom ľútosti a sľúb mu: „Neskôr sa vyspovedám, no teraz mi odpusť“. A v tej chvíli sa vraciaš do Božej milosti.

– Pápež František | Vatican News | 20. 03. 2020

09a

Prežívame novú situáciu. Učíme sa za pochodu. A tak možno nielen opakujeme staré hriechy, ale robíme aj nové. Problém je v tom, že teraz nemôžeme tak ľahko absolvovať tú rýchlu „duchovnú sprchu“, ktorou je svätá spoveď. Ale na druhej strane nás to núti, aby sme ľútosť nad hriechmi neprežívali ako tú krátku a rýchlu formulku, ale ako niečo, čo sa odohráva v hĺbke našich sŕdc. Takáto ľútosť totiž srdce nielen očisťuje, ale aj premieňa.

Ježiš nám ukazuje, že v boji s hriechom sa nikdy nemôžeme vzdať. Po každom páde môžeme vstať a ísť ďalej. Keď zápasíme s hriechom, Boh je naším spojencom. A Boha nemožno poraziť.

09b

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

Photos by Nathan Cowley from Pexels and by Lukas from Pexels as well.

X. Online

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

Korona – príležitosť ukázať sa ako charakter, ale aj ako lúzer.

Andrej Klapica | blog.postoj.sk | 28.03.2020

10

Keďže sme poslušní, von vychádzame iba v nevyhnutných prípadoch a zahaľujeme sa pritom rúškom. Inak zostávame prevažne doma, ale oveľa viac sa ukazujeme na internete. Tam sa teraz presunulo mnoho vecí: práca, škola, nákupy, rozhovory… Cez internet sa koronavírus neprenáša, tak sa tam môžeme cítiť zdanlivo bezpečne. Internet má však nielen svoje plusy, ale aj svoje vírusy. A tak sa teraz môžeme zamyslieť, čo všetko na internete odhaľujem. Nielen o sebe, ale aj na druhých. Cez internet totiž prichádzajú aj ponuky od Boha, aj od zlého (na tie nebudem odkazovať ;) )

Ježišov život sa momentálne presúva už len po krížovej ceste. Posledné zastavenia sa už odohrávajú iba na vrchu Golgota. Ježiš stojí tvárou tvár smrti. Možno už tento svet kvôli bolesti a vyčerpaniu vníma s čoraz väčším odstupom. Človek pred smrťou už pozerá na svet inak. Práca, škola, nákupy, rozhovory prestávajú byť dôležité, lebo ako hovorí kniha Jób: „Nahý som vyšiel z lona svojej matky a nahý sa ta vrátim. Pán dal, Pán vzal, nech je Pánovo meno zvelebené!“ (Kniha Jób 1,21) Pohľad človeka sa pomaly upriamuje na ten „druhý“ svet a na tú poslednú ponuku – od Boha alebo od zlého. Pamätajme na to, že túto našu poslednú voľbu nacvičujeme každý deň.

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

Photo by Negative Space from Pexels

XI. Vytrvalosť

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

„Rumunský minister zdravotníctva odstúpil, chcel otestovať celú Bukurešť“

SME | 26.03.2020

Pokračovanie v stredu večer vo štvrtok dopoludnia.“

– br. Tomáš M. Vlček OFMConv.

11

Keď na seba berieme nejaký záväzok, mnohokrát si nedokážeme predstaviť, čo všetko to bude obnášať. Po počiatočnom nadšení prichádza tvrdá realita, ktorá si od nás vyžaduje aj disciplínu a obetu. Počas tohto obdobia prichádzajú krízy, počas ktorých zvykneme hovoriť, že ak by sme toto vedeli, nikdy by sme sa na to nedali. Ale žiadna kríza netrvá večne, preto ak vytrváme, naša snaha prinesie ovocie.

Ježiš ako Boh musel vedieť, čo všetko ho čaká. Je obdivuhodné, že sa na to dal. Ježiš ako človek sa necháva pribiť na kríž a už mu tiež musí byť jasné, že živý z neho nezostúpi. Napriek tomu sa tam necháva pribiť a vzdáva sa tak aj poslednej možnosti odporu. Je obdivuhodné, že ako človek tak dokáže dôverovať Bohu. A tak na vlastnom tele dosvedčuje svoje vlastné slová: „Ale kto vytrvá do konca, bude spasený.“ (Evanjelium podľa Matúša 13,14)

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

Autor fotky: RUN 4 FFWPU na Pexels

XII. Krv

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

Prijmime ozajstnú výzvu. Rúška sme zvládli, problémom je krv

Jozef Majchrák | Konzervatívny denník Postoj | 27. 03. 2020

Kňaz z lietadla udelil Slovensku požehnanie relikviou Kristovej krvi

Svet kresťanstva / Konzervatívny denník Postoj | 20. 03. 2020

12

Dostatok krvi je pre život kriticky dôležitý. V chápaní starozákonného človeka bola krv dokonca sídlom duše (Porov. Sväté písmo SSV, poznámka ku Knihe Genezis 9,7). V týchto dňoch však nemocnice hlásia nedostatok krvi. Pravidelní darcovia zostali doma. A tak čelíme ďalšej výzve – darovať krv. Životy už nezachraňujeme len sedením doma a nosením rúška vonku, ale aj tým, že sa podelíme o svoju krv. Aj darcov krvi môžeme počítať medzi hrdinov dnešných dní.

Aj Ježiš sa vybral darovať krv. Nerobí to v nemocnici, ale na kríži. Jeho krv netečie do skúmavky, ale padá na zem. Ježiš totiž neprišiel zachrániť jedného človeka, ale všetkých. Ježišova krv nezachraňuje pred smrťou, ale pred zatratením – „keď pre jeho krv na kríži priniesol pokoj všetkému, čo je na zemi aj čo je na nebi.“ (List Kolosanom 1,20) „V ňom máme vykúpenie skrze jeho krv, odpustenie hriechov…“ (List Efezanom 1,7) Niektorí sa z toho cynicky smejú, pretože cudziu krv asi zatiaľ nepotrebovali. Stojac pod krížom sa teda môžeme učiť krv nielen darovať, ale aj prijímať.

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

Autor fotky: Amornthep Srina na Pexels

XIII. Vyliečení

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

Z ochorenia sa už podarilo vyliečiť 8 ľudí. K včera komunikovaným piatim prípadom pribudli ďalší traja vyliečení z trenčianskeho regiónu. Oba testy im vyšli negatívne.

– Novinky ministerstva zdravotníctva | 03. 04. 2020

13

Všetci si prajeme vyhnúť sa nákaze. Ak by sme sa nakazili, priali by sme si mierny priebeh ochorenia. Ak by bol priebeh ochorenia ťažký a dostali by sme sa do nemocnice, určite by sme ju chceli opustiť živí a zdraví – čo najskôr uvoľniť lôžko a prístroje pre tých, ktorí to akútne potrebujú. A ako vyliečení by sme dúfali, že už voči tomuto ochoreniu máme imunitu, aby sa viackrát neopakovalo…

Ježiša snímajú z kríža. Uvoľňuje ho nie pre to, aby naň mohli pribiť ďalších, „ani nie preto, aby seba samého viackrát obetoval ako veľkňaz, ktorý rok čo rok vchádza do Svätyne s cudzou krvou. Inak by bol musel trpieť už mnohokrát od stvorenia sveta. On sa však teraz na konci vekov zjavil raz navždy, aby obetovaním seba zničil hriech.“ (List Hebrejom 9,25-26). Ježiš uvoľňuje kríž, aby sa stal symbolom víťazstva. Napriek tomu bude kríž už navždy spojený s Jeho obetou, vďaka ktorej na kríži nemusíme umrieť my. A to aj napriek tomu, že každý z nás nejaký ten kríž v živote musí niesť.

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

Autor fotky: Pixabay na Pexels

XIV. Zosnulí

V: Klaniame sa Ti Kriste a dobrorečíme Ti. R: Lebo si svojím krížom vykúpil svet.

V Taliansku za uplynulých 24 hodín zaznamenali 525 úmrtí na COVID-19, najmenej od 19. marca. Klesol aj počet nových prípadov, za deň ich zaznamenali 4316.

– Denník N | Minúta po minúte | 05. 04. 2020 18:27

14

V tabuľkách o šírení koronavírusu nesledujeme len počet nakazených a vyliečených, ale aj počet mŕtvych. A toto číslo nás desí asi najviac. Ukazuje našu bezmocnosť. Paradoxne je toto číslo najvyššie v krajinách, ktoré považujeme za vyspelé. Aj tu sa môže stať, že nemocnice nezvládajú nápor nakazených a pohrebné služby nezvládajú nápor zosnulých. A čo my? Zvládame prijať tieto počty? Dokážeme sa zmieriť s tým, že mnohí zomreli „zbytočne“? Či už kvôli kolapsu nemocníc alebo kvôli svojej obetavosti?

Smrť čaká každého z nás. Napriek tomu smrť nie je naším cieľom. Sme stvorení pre život. Ak nebude zbytočný náš život, nebude zbytočnou ani naša smrť, pretože po smrti nás čaká večný život. Náš život nebude zbytočný vtedy, ak bude otvorený aj pre druhých. Ukázal nám to Ježiš Kristus, ktorý „zomrel za všetkých, aby aj tí, čo žijú, už nežili pre seba, ale pre toho, ktorý za nich zomrel a vstal z mŕtvych.“ (Druhý list Korinťanom 5,15) Ježiš Kristus nám dáva dar života. Ešte máme čas ho prijať...

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

Foto: AFP / Piero CRUCIATTI

Záver. Čo teraz?

Zdá sa, že sme už vo fáze, o ktorú sa teraz ostatné krajiny snažia: znížiť prenos infekcie tak, aby počet aktívnych prípadov rástol len veľmi pomaly, prípadne aby klesal. Čo s tým teraz?

– Fero Múčka | Konzervatívny denník Postoj | 06. 04. 2020

15

Napriek nepripravenosti zatiaľ koronavírus zvládame dobre. Máme dôvod byť optimistami, ale o to viac musíme byť opatrní, pretože to, čo mnohí usilovne a namáhavo budujeme, môže ľahko narušiť hoci len jeden nezodpovedný človek. Vytrvajme teda v odhodlaní, vzájomnej pomoci a modlitbách za tých, ktorí to potrebujú.

Ježiš Kristus zomrel a vstal z mŕtvych. Zvíťazil nad zlom. Máme dôvod byť optimistami, ale tiež musíme byť opatrní, pretože to, čo Ježiš pre nás získal obetou vlastného života, môžeme veľmi ľahko a rýchlo stratiť svojimi nezodpovednými činmi. Našťastie, hriech nikdy „nezmutuje“ natoľko, aby smrť a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista prestali účinkovať.

Aby sme mohli získať úplné odpustky, v chvíli ticha teraz prosme Boha o skončenie epidémie, ako aj úľavu pre tých, čo sú ňou postihnutí a večnú spásu pre tých, ktorých si Pán povolal k sebe.

V: Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. R: Aj nad dušami v očistci.

Autor fotky: Jessica West na Pexels