Minorita arcibiskupom v Janove

119. nastupca sv. Frantiska

8. mája 2020 Svätá Stolica informovala, že Svätý otec František menoval bývalého generálneho predstaveného minoritov, P. Marco Tasca, arcibiskupom Janova v Taliansku.

P. Marco Tasca sa narodil 9. júna 1957 v Sant´Angelo di Piove. Ako 20 ročný zložil prvé rehoľné sľuby. Za kňaza bol vysvätený 19. marca 1983. V reholi plnil rôzne funkcie: bol rektorom malého seminára v Bresci a minoritského kňazského seminára v Padove, bol predstaveným kláštora v Camposampiero, profesorom psychológie a pastorálnej teológie a nakoniec provinciálom Provincie sv. Antona v Taliansku.

Na generálnej kapitule nášho rádu, ktorá sa konala v Assisi v roku 2007, bol zvolený za 119. nástupcu sv. Františka. Do úradu generálneho ministra bol znovuzvolený aj v roku 2013. Trikrát sa zúčastnil v Ríme generálnej synody biskupov na tému novej evanjelizácie, rodiny a mladých. Páter Tasca, ako generálny predstavený, niekoľkokrát navštívil Slovensko. V roku 2011 sa dokonca zúčastnil kustodiálnej kapituly v Brehove.

Nášmu spolubratovi v novej službe pre dobro Cirkvi vyprosujeme svetlo Ducha Svätého a ochranu Panny Márie, ktorá v Janove je uctievaná ako Madonna della Guardia.

Text a foto: P. Lucián