Nový Zéland: Kňazi nemajú nahrádzať misál iPodom

.

misalV dnešnej dobe sme si už zvykli na rôzne vymoženosti modernej techniky, ktoré nám pomáhajú aj v rozvoji duchovného života a uľahčujú prístup aj k biblickým textom a liturgickým knihám.

. 

Podľa informácií portálu vaticaninsider biskupi na Novom Zélande pred časom zakázali kňazom počas sv. omše používať iPady, tablety, elektronické čítacie zariadenia a smartfóny namiesto omšovej knihy misála. Biskupi ocenili pozitívny význam týchto technických pomôcok pre štúdium a prístup k informáciám, no trvajú na tom, že pri liturgickom kulte nemôžu byť používané.

Svoje rozhodnutie odôvodňujú posvätným charakterom liturgických kníh. Rímsky misál označili za svätú knihu našej cirkvi a jej fyzickú formu ako zvýraznenie zvláštnej dôležitosti textov, ktoré obsahuje. Jednou z výhrad biskupov proti používaniu moderných technických prostriedkov je aj to, že nie sú vyrobené a vyhradené na používanie v posvätnom kulte, ale slúžia aj ako pracovné či komunikačné nástroje, multimediálne pomôcky na sledovanie videí, alebo navigačné zariadenia.