Vatikán a pranie špinavých peňazí

Vatikán 16. augusta - "Moneyval úplne neutralizoval mýty, ktoré sa nakopili okolo vatikánskeho finančníctva," konštatoval Jeffrey Lena, právnik zo Spojených štátov, ktorý zastupuje Apoštolskú stolicu v rôznych medzinárodných záležitostiach...

Vatikán 16. augusta - "Moneyval úplne neutralizoval mýty, ktoré sa nakopili okolo vatikánskeho finančníctva," konštatoval Jeffrey Lena, právnik zo Spojených štátov, ktorý zastupuje Apoštolskú stolicu v rôznych medzinárodných záležitostiach. Vystupoval okrem iného tiež v procesu vo Wisconsine, kde bol žalovaný pápež za údajne krytie kňazov, ktorí spáchali sexuálne delikty. Proces bol, ako je známe, ukončený a archivovaný ako neopodstatnený. Tento americký advokát sa podieľa tiež na zavedení medzinárodných predpisov proti praniu špinavých peňazí do peňažného sektoru mestského štátu Vatikán.

V rozhovore pre internetový denník Vatican Insider americký právnik odpovedal na otázky, týkajúce sa reakcií na správu tzv. Moneyvalu, teda európskej inštitúcie dohliadajúcej na chod finančného sektoru. Poukázal pritom na niektoré hypotézy, ktoré boli v médiách podané ako fakty. Napríklad nie je pravda, že vo vatikánskej banke mala svoje kontá firma Finmeccanica, podozrivá z korupcie, nie je pravdou ani to, že vatikánsky inštitút pre náboženské diela (IOR) užíva anonymné kontá, nie je tiež pravdou, že predpisy, ku ktorým sa vo finančným sektore zaväzovaný Vatikán, sú odlišné od tých, ktoré zaväzujú iné krajiny či medzinárodné subjekty.

V súvislosti s rozšírením mienky o neprehľadnosti a korupcii panujúcej vo Vatikáne pripomenul Jeffrey Lena, že práve tieto námietky vyvracia nedávna správa Moneyvalu. Experti z Rady Európy totiž vyhodnotili spoluprácu s Vatikánom pozitívne a dokonca priamo "vyhlásili, že vo Vatikáne neexistujú dôvody ku korupcii". Pokiaľ ide o tzv. pranie špinavých peňazí, upozornil americký právnik na to, že takýto jav sa môže vyskytnúť v každej inštitúcii. A preto je dôležité rozlišovať tiež medzi tým, či je inštitúcia obetí takejto operácie alebo, či je do nej zapletená.

Moneyval vyhodnotil vatikánsky finančný systém ako "potencionálne povoľný" na takéto operácie, čo bolo v médiách prezentované takmer ako podozrenie z toho, že tam dochádza k praniu špinavých peňazí. Avšak stupnica hodnotenia finančných systémov, ktorú používa Moneyval, je širšia a obsahuje tiež označenie "vysoko rizikový". Ten bol napríklad pripísaný Japonsku, Veľkej Británii, Austrálii či Taliansku. "Stačí preto len pozorne čítať správy Moneyvalu alebo Finančného akčného výboru proti praniu špinavých peňazí (FATF). Tak sa je možné najlepšie dozvedieť v ktorých krajinách existuje vysoké riziko prania špinavých peňazí spojené s vážnym problémom organizovanej kriminality. Vatikán medzi nimi nefiguruje," hovorí právnik Svätej stolice.

Zdroj: RV CZ