FSSPX: Predstavený Lefévristov nepríde na púť do Fuldy

.

Podľa informácií portálu kreuz.net, ktorý je ideovo blízky ultrakonzervatívnej časti Bratstva sv. Pia X. (FSSPX), generálny predstavený Lefévristov nečakane odriekol svoju účasť na výročnej púti veriacich tohto spoločenstva v Nemecku.

fallayPúť do mesta Fulda je pre nemeckých Lefévristov už po deviatykrát najvýznamnejším duchovným podujatím roka. Koná sa 1. – 2. septembra 2012 a generálny predstavený spoločenstva mal byť celebrantom a kazateľom počas slávnostnej svätej omše 2. septembra. Každoročne sa na tomto podujatí koná zasvätenie Nemecka Panne Márii.

V kruhoch Lefévristov sa okamžite začalo špekulovať o dôvode jeho neúčasti. Predpokladajú, že pre biskupa Fallayho je možným dôležitejším podujatím cesta do Vatikánu. Tam totiž očakávajú oficiálnu odpoveď FSSPX na doktrinálnu preambulu, ktorá bola vypracovaná po niekoľkoročných teologických diskusiách na úrovni Kongregácie pre náuku viery a komisie Ecclesia Dei, ktorej je zverená starosť o veriacich tradicionalistov. Text preambuly nie je zatiaľ publikovaný. Po prípadnej kladnej odpovedi bratstva by mohlo dôjsť k jeho opätovnému zjednoteniu a kanonickému uznaniu katolíckou cirkvou, na čom záleží i samotnému pápežovi, v kňazskom bratstve sú však k tomuto kroku rozporuplné názory. Po generálnej kapitule, ktorá sa konala začiatkom tohto leta, oznámili predstavení bratstva, že svoju odpoveď podajú v primeranom čase, pričom sa tiež dohodli, že prípadné zjednotenie s Rímom preberie ešte mimoriadna kapitula FSSPX.

Bratstvo je známe nesúhlasom s niektorými doktrinálnymi článkami náuky Druhého vatikánskeho koncilu a tiež slávením výlučne predkoncilovej liturgie, pričom dochádza veľmi často k spochybňovaniu platnosti a legitímnosti slávení pokoncilovej liturgie. Tieto doktrinálne prekážky, ako hovorí kardinál Koch, muž zodpovedný v cirkvi za dialóg s inými cirkevnými a náboženskými spoločnosťami, by museli byť v prípade zjednotenia FSSPX s katolíckou cirkvou odstránené. Momentálne sú v zmysle dokumentu Universae Ecclesiae tiež prekážkou k tomu, aby im bolo dovolené sláviť svätú omšu v katolíckych kostoloch. Nezriedka sa preto stáva, že na primíciách či počas svojich pútí celebrujú sväté omše pri dverách chrámu, na voľnom priestranstve alebo v hotelovej hale, ako to má byť aj pri najbližšej púti vo Fulde. Miestny biskup Heinz Josef Algermisen im totiž sláviť svätú omšu v miestnom kostole nedovolí.

.

br. jozef

foto: internet