Austrália: Homosexuálne zväzky nebudú rovnoprávne s manželskými


Canberra 26. septembra (TK KBS/RV CZ) - Návrh zákona o legalizácii homosexuálnych zväzkov neprešiel snemovňou reprezentantov austrálskeho parlamentu. Väčšina poslancov vrátane lídrov oboch majoritných strán hlasovala 98 hlasmi proti navrhovanému zákonu, 42 hlasov sa vyslovilo v jeho prospech.

Väčšina labouristických poslancov hlasovalo podľa svojho svedomia a nie podľa straníckej línie a vyjadrila nesúhlas so zrovnoprávnením manželstva a zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Nad výsledkom hlasovania vyjadrili spokojnosť viaceré kresťanské organizácie. Chris Meney, riaditeľ Centra pre život pri arcibiskupstve v Sydney vyhlásil, že hlasovanie potvrdzuje jediný právny výklad manželstva ako zväzku muža a ženy. 

Návrh zákona bol zamietnutý pri prvom čítaní, sedem mesiacov po predložení. Očakáva sa, že dodatky k zákonu o manželstve z roku 1961 neprejdú ani v druhom čítaní. Hlasovanie austrálskeho parlamentu teda na niekoľko rokov odkladá možnosť redefinície manželstva, avšak nevylučuje zmeny v legislatíve jednotlivých federálnych štátov. Vláda Tasmánie a Nového Južného Walesu majú v programe legalizáciu sobášov ešte tento rok. 

Zdroj: RV CZ