Osemnásť mesiacov pre bývalého komorníka Svätého Otca

Vatikán 6. októbra (TK KBS) - Vynesením rozsudku sa dnes vo vatikánskom justičnom paláci skončil proces s bývalým komorníkom Svätého Otca Paolom Gabrielom, ktorý bol obžalovaný z odcudzenia dôverných pápežských dokumentov.

Vo svojom záverečnom vyhlásení na konci dnešného predpoludňajšieho vypočúvania Gabrielo opakoval, že sa necíti ako zlodej. Robil som z vnútorného presvedčenia, ktoré mi diktovala láska ku Kristovej Cirkvi a jej viditeľnej hlave, povedal doslova obvinený. Súdne kolégium sa potom odobralo k dvojhodinovej porade o výške trestu. Obžaloba požadovala trojročný trest a trvalý zákaz výkonu verejných funkcií vo vatikánskom štáte. 

Gabrieleho obhajkyňa Cristiana Arruová poukázala dnes na viaceré nedostatky vyšetrovania. Podľa jeho advokátky došlo k pochybeniu vatikánskej stráže, ktorá zaisťovala odcudzené dokumenty bez ochranných rukavíc a tým znemožnila znalecký posudok. Ďalej podľa obžaloby nebol zaobstaraný inventár nájdených listín, rovnako ako ich fotografická dokumentácia. I napriek výhradám bola neskôr obhajkyňa spokojná s výškou trestu pre svojho mandanta a označila výnos súdu ako "dobrý a rozvážny". 

Súd rozhodol o trojročnom treste odňatia slobody za krádež za priťažujúcich okolností. Po prihliadnutí k poľahčujúcim okolnostiam - čistému trestnému registru, bezchybnému výkonu v zamestnaní (pred spáchaním trestného činu), subjektívnej motivácii trestného činu (buď mylne avšak vylučujúce konanie na objednávku) a účinnej páchateľovej ľútosti - bola pôvodná sadzba znížená na 18 mesiacov. Paolo Gabriele musí tiež uhradiť súdne trovy a nie je mu zakázaný ani výkon verejných úradov na území mestského štátu Vatikán. 

Obžalovaný prijal rozsudok pokojne, ako zaznelo na následnej tlačovej konferencii. V súčasnej dobe teda pre Gabrieleho pokračuje domáce väzenie. V trojdňovom termíne musí obhajoba rozhodnúť, či sa proti trestu odvolá. Po uplynutí tejto lehoty, pokiaľ Gabrieleho obhajkyňa nepodá odvolanie, nie je vylúčené omilostenie obžalovaného. Benedikt XVI. môže svojmu bývalému komorníkovi udeliť milosť bez toho, aby ho o to Gabriele požiadal. Takéto uzavretie kauzy je možné považovať za vysoko pravdepodobné, potvrdil pri dnešnej tlačovej konfernecii P. Federico Lombardi. Riaditeľ Tlačového strediska Svätej stolice zároveň poukázal na pokračovanie ďalšieho vyšetrovania v tzv. prípade vatikleaks. Očakáva sa tiež oddelený proces s počítačovým technikom Claudiom Sciarpellettim v najbližšej možnej dobe, pravdepodobne v novembri, uzavrel taliansky jezuita. 

Zdroje: RV CZ / RV SK