Publikovali listy o dvoch nových učiteľoch Cirkvi

Vatikán - Mimoriadny súlad náuky a každodenného života v osobnosti sv. Hildegardy vyzdvihuje Benedikt XVI. vo svojom apoštolskom liste, ktorým benediktínsku rádovú sestru z Bingenu menuje za učiteľku Cirkvi.

Vatikán - Mimoriadny súlad náuky a každodenného života v osobnosti sv. Hildegardy vyzdvihuje Benedikt XVI. vo svojom apoštolskom liste, ktorým benediktínsku rádovú sestru z Bingenu menuje za učiteľku Cirkvi. Stredoveká porýnska mystička sa tak zaraďuje k trom ženám medzi 33 nositeľmi tohto titulu – talianskej mystičke sv. Kataríne Sienskej, španielskej karmelitánke sv. Terézii z Avily a francúzskej karmelitánke sv. Terézii z Liseux. Svätý Otec po vykreslení jej životného príbehu a priblížení obsiahleho korpusu Hildegardinho diela poukazuje na aktuálnosť jej učenia pre dnešného človeka – pútnika (homo viator).

Podnet k teologickému hľadaniu; úvahy o Kristovom mystériu, nazeranom v jeho kráse; dialóg teológie s kultúrou, vedou a súčasným umením; myšlienka cirkevnej reformy vnímanej ako konverzia srdca a nie ako obyčajné neplodné štruktúrne zmeny; docenenie liturgia ako oslavy života; citlivý prístup k prírode, ktorej zákony je potrebné brániť a neznásilňovať – toto posolstvo nemeckej svätice nestráca platnosť, píše Svätý Otec. Jej vyhlásenie za učiteľku Cirkvi je veľmi významné predovšetkým pre ženy, lebo vyjadruje najušľachtilejšie hodnoty ženskosti. Hildegardin vzor vrhá nové svetlo na prítomnosť ženy v Cirkvi a spoločnosti – ako z hľadiska vedeckého skúmania, tak v súvislosti s pastoračnou činnosťou. Schopnosť sv. Hildegardy obracať sa k ľuďom vzdialeným vo viere a Cirkvi z nej robí tiež dôveryhodnú svedkyňu novej evanjelizácie. Benedikt XVI. v závere svojho apoštolského listu pripomína, že už v roku 1979 pripojil svoj podpis k žiadosti kardinála Josepha Höffnera, s ktorou sa kolínsky arcibiskup obracal na bl. Jána Pavla II. Vtedajší predseda Nemeckej biskupskej konferencie žiadal o vyhlásenie sv. Hildegardy učiteľkou Cirkvi a zdôvodňoval svoju prosbu pravosťou jej náuky, svätosti života a vplyvom jej diela.

Druhým apoštolský listom Svätý Otec vyhlasuje za učiteľa Cirkvi sv. Jana Avilského. Rovnako tento “ohlasovateľ evanjelia, kazateľ a duchovný učiteľ” odkazuje k novej evanjelizácii, píše Benedikt XVI. Pápežský list zhrňuje svätcov život a dielo, upozorňuje na jeho vplyv na ďalších súčasných svätcov, ktorým bol radcom a priateľom – od sv. Ignáca z Loyoly po sv. Teréziu od Ježiša – a prechádza k náuke: Majster z Avily bol priekopníkom vo svojich výrokoch o univerzálnom povolaní k svätosti. Je rovnako nepostradateľným článkom reťaze v historickom procese systematizácie náuky o kňazstve. Jeho spisy sa stali zdrojom inšpirácie pre kňazskú spiritualitu; môže byť považovaný za tvorcu mystického hnutia v radoch diecézneho kléru, píše Svätý Otec. Svätosť kňazov je pri reforme cirkvi nepostradateľná, cituje Benedikt XVI. patróna španielskeho diecézneho kléru a potom vyzdvihuje jeho hlboké biblické znalosti. Ako “vernú kópiu sv. Pavla” označil toledského svätca v kanonizačnej bule pápež Pavel VI. (31.5.1970). Jednotiacou líniou všetkých spisov sv. Jana Avilského je prvenstvo Krista a jeho milosti, ktorá je výrazom Božej lásky. Túto dimenziu podčiarkuje aj súčasná spiritualita a teológia, uvádza Svätý Otec a vymenúva diela pápežského magistéria zrkadliaci tento rozmer, vrátane svojej vlastnej encykliky Deus caritas est . Nie je možné hlásať Božie Slovo, bez toho aby sme zakúsili Božiu lásku – tento postoj stelesňuje pokorná a vyrovnaná osobnosť španielskeho kazateľa, uzatvára Svätý Otec.

Obidva latinské apoštolské listy Benedikta XVI. s dátumom 7. október 2012 a zapečatené rybárskym prsteňom (sub anulo Piscatoris) publikoval v utorok v talianskom preklade vatikánsky denník L´Osservatore Romano.