Nemecko bolo obžalované v OSN pre náboženskú diskrimináciu

Rakúsko 15. októbra (TK KBS/RV CZ) - Viedenské Observatórium prejavov netolerancie a diskriminácie voči kresťanom podalo pri Rade pre ľudské práva OSN žalobu na Nemeckú spolkovú republiku.

Táto mimovládna katolícka organizácia, ktorú viackrát podporila aj Svätá stolica, v šiestich bodoch viní Nemecko z nedodržiavania náboženskej slobody. Prvý bod obžaloby sa týka zákazu domáceho vzdelávania – tzv. homeschooling, na ktorý by v alternatíve k štátnemu školstvu mali mať rodičia právo. V spolkových krajinách doteraz platí ríšsky školský zákon z roku 1938, ktorý domáce vyučovanie trestá peňažnými trestami či výnimočne aj odňatím slobody. Keďže pre rodičov neexistuje iné východisko, často radšej volia vysťahovanie do susedného Rakúska alebo do USA.

Neistý je aj osud lekárnikov, ktorí sa rozhodnú kvôli výhrade svedomia nevydať eticky sporné lieky – napríklad antikoncepciu či vakcíny vyvinuté deštrukciou ľudských zárodočných buniek. Výhrada svedomia lekárnikov nie je v Nemecku zakotvená zákonom. Definuje ju iba právne nezáväzný obežník ministerstva zdravotníctva z roku 1986. Tretí bod obžaloby sa týka neutíchajúcej agresie voči pokojným pochodom pro-life aktivistov. Mnohokrát nie sú štátnymi úradmi povolené ani pokojné manifestácie v blízkosti potratových kliník. Viedenské Observatórium ďalej obviňuje nemecké súdy z banalizovania protikresťanskej diskriminácie, zatiaľ čo urážky iných náboženstiev bývajú trestané prísnejšími postihmi. Piaty bod obžaloby sa týka pribúdajúcich vandalských činov, namierených proti kresťanským kostolom a cintorínom.
A posledným sporným bodom je sexuálna výchova v nemeckých školách, od ktorej nemôžu byť školáci oslobodení. Hodiny sexuálnej náuky, ktorá často stojí v priamom rozpore s morálnym učením Katolíckej a iných kresťanských cirkví, sú povinné. Európsky súd pre ľudské práva už raz – v roku 2011 – svojím rozhodnutím (319/08) zamietol sťažnosť rodičov v tejto súvislosti.

Hoci Nemecko je krajinou, ktorá sa snaží rešpektovať slobodu vyznania, Observatórium prejavov netolerancie a diskriminácie voči kresťanom chce svojou obžalobou upozorniť na tendenciu naklonenej roviny – od netolerancie, ktorá je kultúrnym fenoménom, sa prechádza k diskriminácii, vyjadrenej v súbore právnych noriem. Tretím štádiom je skutočná protikresťanská nenávisť. Ak nechceme k nej dospieť, musíme zabrániť dvom predchádzajúcim stupňom, varuje rakúske Observatórium. 

Zdroj: RV CZ